Erilaisia elämän muotoja ihmettelemään osa 2

Toinen Helsingin tarjoamista mahdollisuuksista viettää laiskottelupäivä lasten tai kavereiden kanssa tuloksekkaasti on SeaLifea paljon oudompi ja persoonallisempi valinta: Tropicario, eli Trooppinen Eläintalo vie kävijän vierailulle käärmeiden ja liskojen maailmaan. SeaLifesta poiketen, Tropicarion asukkaat ovat pääosin vaarallisten lajien edustajia, joten elämysseikkailuja talo tarjoaa vähemmän, mutta mahtavaa katsottavaa ja tutkittavaa – ainakin saman verran.

Tropicario: Pääsyvaatimukset

Ei siellä tietysti mitään varsinaisia vaatimuksia ole, kunhan osaa löytää perille ja käyttäytyä nätisti – niin kuin jokaisessa muussakin julkisessa paikassa. Tropicarion henkilökunta kuitenkin korostaa, että talossa on noudatettava sen etikettiä ja syystäkin: vaikka terraariot ovatkin huippuluokkaa, siellä asuvat eläimet elävät huonommissa olosuhteissa kuin niiden vapaat veljet, ja niiden ylimääräinen häiriköinti tekee niille vain entistä enemmän kiusaa. Tropicarioon tullaan katsomaan sen asukkaiden elämää eikä kokemaan niiden kanssa uusia elämyksiä, mikä on ainakin omasta mielestäni reilua. Eläintalo sijaitsee Sturenkadulla 27, ja sinne pääsee helposti sekä Pasilan juna-asemalta että Sörnäisten metroasemalta kävellen. Helsingin Tropicario on Pohjoismaiden suurin trooppinen eläintalo ja Euroopan suurimpia kuristajakäärme- ja varaaniliskokokoelmia pitävä terraario, joten käynti siellä kannattaa – riippumatta siitä, kuinka kurjalta tuntuu esimerkiksi talon vaatimus olla syömättä purkkaa tai rusinoita käynnin aikana. Aikuiselle lipun hinta on 13 euroa ja lapselle 8 euroa. Vuoteen 2007 Tropicario oli toiminut Hämeenlinnassa, mutta pienet kävijämäärät saivat sen muuttamaan kaikkine asukkaine Helsinkiin, missä se toimii tänäkin päivänä.

Kuka Tykkää Käärmeistä?

Moni meistä sanoo, että käärmeet ja liskot ja kaikki muutkin matelijat ovat inhottavaa katsottavaa ja vielä inhottavampaa koskettavaa. Sanon näin minäkin, mutta Tropicariossa opitaan suhtautumaan tällaiseen omituiseen eläinkuntaan toisella tavalla: matelijat ja liskot ovat tärkeä osa sitä maailmaa, missä elämme, ja sen luontoa, joten miksi emme arvostaisi niiden tekemisiä emmekä oppisi niiden käyttäytymistä? Loppujen lopuksi, kun lukee uutisia Tropicarion kotisivuilta, voi olla vain iloinen siitä, että jotkut ihmiset löysivät ammattinsa juuri tällaisten, harvan ihmisen rakastamien eläinten tutkimisessa ja hoitamisessa – ja sitä Tropicarion henkilökunta onkin, joka on vilpittömän onnellinen aina käärmeiden uusista poikasista, eläintaloon saapuvista uusista asukkaista ja lajeista, yli 6 metriä pitkäksi kasvaneesta pyton-käärmeestä… eihän se ole matelijan vika, että ulkonäkönsä on sitä mitä se on?

Kuka Tykkää Käärmeistä?

Talo Täynnä Palveluita

Tropicarion aukioloajat ovat enemmän kuin ystävällisiä: talon ovet on auki vierailijoille joka päivä aamukymmenestä iltakuuteen, poikkeuksina vain jouluaatto ja joulupäivä, jolloin talo on suljettu, sekä vapun ja juhannuksen aatot: silloin suljetaan kaksi tuntia tavallista aikaisemmin. Tavallisten käyntien lisäksi, Tropicario tarjoaa palveluita esimerkiksi koululaisryhmille kertomalla heille kokonaisia tietopaketteja infotaulujen lisäksi: kierrokseen voi tilata oppaan, joka tietää aiheesta varmasti enemmän kuin koko ryhmä yhdessä. Jos kyseessä on koululuokka, talon tiloissa on olemassa jopa opiskeluluokka, jossa opettaja voi pitää oppilaille loppuluennon oppimastaan materiaalista ja tarkistaa oppilaiden menestys Tropicarion laatimilla kysymyslomakkeilla: henkilökunta on ystävällisesti laatinut versioita sekä ala- että yläkoulujen oppilaille, ja opettajienkin versiot ovat ladattavissa Tropicarion kotisivuilta vastauksineen. Luokkaretkien lisäksi, trooppista tunnelmaa kaipaavat työntekijät voi viedä taloon viettämään esimerkiksi firman pikkujoulut tai vaikka pitämään vuosituloskertomuskokous: mahdollisuuksia on siihenkin, ja kokoustila tällaiset tapahtumat sallii ongelmitta. Vaikutusta kaipaava yrittäjäkin voi hyödyntää talon mahdollisuuksia: B2B-asiakkaan vieminen Tropicarioon ja sen eksoottisessa ympäristössä järjestettyyn tarjoiluun jää varmasti vakavimmankin asiakkaan mieleen hyvänä, kohteliaana ja erikoisena eleenä. Itse en välttämättä olisi ollut niin rohkea, mutta asiakkaana – vähintään vaikuttunut.