Helsingin kaupungin leikkipuistot ja niiden tarjoama toiminta

Helsingistä löytyy lukuisia leikkipuistoja ympäri kaupunkia ja lähialueita. Puistot tarjoavat paljon erilaista puuhaa lapsiperheille sekä koululaisille. Puistoista löytyy yleensä erilaisia leikkitelineitä, pelikenttä ja kahluuallas. Toisissa puistoissa pelikenttä jäädytetään talvisin luistelukentäksi. Kaikki Helsingin kaupungin leikkipuistot löytyvät kätevästi Leikkipuistot Helsinki- applikaatiosta josta löytyy yli 60 puistoa. Appsin voit ladata tästä linkistä. Leikkipuistot ovat suunniteltu turvallisiksi ajanviettopaikoiksi ja niistä löytyy paljon mielekästä tekemistä lapsille. Lähiympäristön asukkaat voivat myös osallistua ohjelman suunnitteluun. Eri leikkipuistoista löytyy erilainen valikoima varusteita ja toimintamahdollisuuksia. Kaikkien leikkipuistojen ulkoalueet ja niihin kuuluvat leikkivälineet ovat vapaasti kaikkien käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin. Kaikki ovat tervetulleita leikkipuistoihin. Yhdessä leikkiminen ja ulkoilu kuuluvat tärkeänä osana Helsingin leikkipuistotoimintaan ja sitä varten niiden ohjelmat sopivat kaikille vauvasta vaariin. Ne ovat myös oiva tapa tutustua muihin lapsiperheisiin. Ohjattuun toimintaan kuuluu mm. pelejä, retkiä, askartelua ja ulkoilua. Kaikkea toimintaa suunnitellaan ja ideoidaan yhdessä lasten kanssa, heidän toiveidensa mukaisesti. Kaikki leikkipuistojen toiminta on maksutonta, eikä ennakkoilmoittautumisia tarvita. Ohjattua toimintaa järjestetään arkisin kello 9-17 välillä. Kesäisin ajanjaksolla 3.6.-2.8. tarjoaa Helsingin kaupunki maksuttoman puistolounaan kaikille alle 16-vuotiaille arkisin kello 12. Omat aterimet ja ruoka-astiat on otettava mukaan lounaalle.

Ohjattua toimintaa perheille

Ilo liikkua- tuokiot ovat nimenomaan lapsille sekä vanhemmille tarkoitettuja liikuntahetkiä. Erilaiset jumppavälineet tulevat tutuksi, harjoitellaan ryhmässä toimimista ja nautitaan ihan vain yhdessä liikkumisesta lapsen kanssa. Jumppatuokiot tukevat myös lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Kun vanhempi osoittaa kiinnostusta ja innostusta liikuntaa kohtaan, se kannustaa myös lasta liikkumaan. Musiikkihetket ovat mukava tapahtuma myös koko perheelle. Lapset ja vanhemmat laulavat yhdessä leikkien merkeissä ja toisissa puistoissa on mahdollisuus myös ottaa mukaan erilaisia soittimia. Musiikki on hyvä ja hauska tapa oppia myös suomen kieltä puistoissa missä käy paljon monikulttuurisia perheitä. Perhekerhot ja perheaamut tarjoavat niin ikään mielekästä toimintaa koko perheelle. Toimintaan kuuluu liikuntaa, kädentaitoja, laulu-ja loruhetkiä. Kaikki ideat otetaan vastaan ja toimintaa suunnitellaan yhdessä perheiden kanssa. Toiminta on suunniteltu sopivaksi pienillekin lapsille. Leikkipuistojen pihalle ovat kaikki tervetulleita leikkimään! Ohjaajilta eivät ideat kesken lopu ja osallistujien toiveita kuunnellaan ensisijaisesti. Leikeissä voi esiintyä mm. keppihevoset, autot, hiekkalinnat, eläintarhan eläimet ja vaikka mitä, vain mielikuvitus on rajana. Lapset saavat seuraa muista leikkijöistä ja aikuiset voivat tutustua muihin lapsiperheisiin. Vauvojen värikylpyleikit tutustuttavat alle 1-vuotiaat värien ihmeelliseen maailmaan. Vauva tutustuu väreihin ja muihin materiaaleihin aisteillaan. Leikit etenevät vauvan tahdissa ja ovat mukava yhteishetki vanhempien ja vauvan välillä. Leikeissä käytetään vain myrkyttömiä luonnonmateriaaleja kuten mustikkaa, mansikkaa ja porkkanaa. Vauvan värikylpyyn vaaditaan yleensä ennakkoilmoittautuminen. Vauvahieronta on vauvan oma hemmotteluhetki. Se myös syventää vanhemman ja vauvan välistä suhdetta. Se vahvistaa vauvaa monin eri tavoin, rentouttaa, rauhoittaa ja tuo hyvän olon tunteen. Sillä on myös hyväksi todettu vaikutus vauvan verenkiertoon sekä ruoansulatukseen. Vauvahieronta sopii erinomaisesti isän ja vauvan yhteiseksi hetkeksi. Lisää värikylpyleikeistä, vauvahieronnasta ja aikatauluista voit kysyä mistä tahansa leikkipuistosta.

vauvojen hieronta

Pelkästään isille suunnattu ohjelma on Isä-lapsi-toiminta. Se on avointa kaikille isille, isoisille ja lapsille. Isät suunnittelevat ohjelman yhdessä ohjaajien kanssa ja se voi sisältää monenlaista toimintaa kuten askartelua, liikuntahetkiä, musisointia tai vaikkapa yhteisen kokkailuhetken. Toisissa leikkipuistoissa on mahdollisuus järjestää myös retkiä erilaisiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Osallistuminen ei vaadi etukäteisilmoittautumista. Leikkipuistot järjestävät monia tapahtumia pitkin kesää. On askartelutuokioita, sadun kerrontaa, vauvatreffejä, puutarhapuuhia, kädentaitoja, leivontaa, lauluhetkiä ja jopa vauvasirkusta. Tapahtumat vaihtelevat puistoittain ja saat lisätietoa niistä puistojen ohjaajilta. Tervetuloa mukaan Helsingin iloiseen leikkipuistotoimintaan!

Museovierailulla Suomessa

Suomessa on kaiken kaikkiaan yli tuhat erilaista {...}

Helsingin väestörakenne

Väestörakenne kuvaa väestön ikäjakaumaa ja sitä {...}