Helsinki tarjoaa muodin ja suunnittelun ystävälle katsottavaa koko päiväksi

Helsinki on suomalaista designia tai ylipäänsä tyylikästä ja viimeisteltyä suunnittelua rakastavan unelmakohde. Nyt tämän ovat vähitellen keksineet ulkomaalaisetkin ja Helsingistä kirjoitetaan ylistäviä artikkeleita useissa kansainvälisissä matkailulehdissä. Suomalaisen designin erityispiirre on se, että se on suunniteltu jokapäiväiseen käyttöön. Melkein kaikilta suomalaisilta löytyy kotoa kotimaista suunnittelua, oli kyse sitten Iittalan lasiesineistä, Marimekon printeistä tai Arabian astioista. Helsingissä suomalaista suunnittelua on koottu erityisen Helsinki Design Districtin alueelle, jossa matkailija tai vaikka paljasjalkainen helsinkiläinenkin pääsee kurkkaamaan suomidesignin uusimpia tuulia. Alueelle on myös useita suomalaisuuteen ja tyyliin panostavia ravintoloita ja kahviloita. Vuosittain järjestettävä Helsinki Design Week kokoaa yhteen alan toimijat ja tapahtumat. Vuonna 2012 Helsinki sai myös tunnustuksen ponnisteluistaan, kun kaupunki sai World Design Capital -tittelin.

Suunnittelu näkyy jokapäiväisessä elämässä

Helsingin kuuluisimpia suunnitteluhelmiä ovat ainakin nykytaiteen museo Kiasma kahviloineen ja Eliel Saarisen suunnittelema rautatieasema. Monelle ohikulkijalle nämä ovat jo niin tavallisia asioita, että niihin ei kiinnitä erityistä huomiota, mutta vierailijaan rakennukset tekevät vaikutuksen. Arvostetun The Guardian -lehden matkailujournalisti toteaa Helsinkiä käsittelevässä artikkelissaan, että Helsingin rautatieaseman pääoven yläpuolella lamppuja pitelevät kivimiehet muistuttavat häntä ensimmäisessä Batman-elokuvassa nähdystä Gotham Citystä. Helsingistä löytyy myös suunnittelua, joka muistuttaa historiastamme Venäjän kanssa. Kauppatorin vieressä sijaitseva Uspenskin katedraali hohtaa kauniin punaisena vihreällä kukkulallaan, luoden toimivan vastakappaleen Senaatintorin hohtavan valkoiselle Tuomiokirkolle.

Meren läheisyys antaa Helsingille oman leiman

Toimittajan mukaan Helsinki todella ansaitsee maininnan Baltian helmenä. Monelle vierailijalle meren läheisyys on varsin eksoottinen kokemus ja komeat jäänmurtajat ja puiset purjeveneet edustavat vahvasti ja komeasti suomalaista suunnittelua. Helsingin arkkitehtuuri on myös varsin monipuolista. Vaikka Helsingistä puuttuu varsinainen vanha kaupunki, kauniita ja vanhoja rakennuksia kuitenkin riittää ja eri tyylit sekoittuvat sulassa sovussa. Kauppatorin, Hietalahden ja Hakaniemen kauppahallit ovat vierailijalle eksoottinen kokemus ja suomalaisuuden sydämessä. Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo edustaa tyylipuhdasta skandinaavista modernismia. Toisella puolella Töölönlahtea taas asettuvat kauniisti riviin värikkäät 1800-luvun puukartanot. Lahden päässä sijaitseva Olympiastadion on sekin kuuluisa arkkitehtuurinen kohde.

Designmuseo kertoo suomalaisen suunnittelun historiasta ja nykypäivästä

Mikäli haluaa luoda yleiskatsauksen suomalaiseen suunnitteluun ja samalla sen historiaan, löytyy Helsingistä myös tähän keskittynyt Designmuseo. Designmuseo on suomalaisen muotoilun erikoismuseo. Tällä hetkellä museossa on esillä itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi avattu suomalaisen muotoiluhistorian kokoelmanäyttely, joka on esillä aina vuoteen 2020 asti. Museossa on lisäksi Cafebar Luomus ja museokauppa. Mikäli muotoilu ja suomalainen design kiinnostaa suuremmassa mittakaavassa, kannattaa kalenteriin merkitä vuotuiset Habitare-messut, jotka järjestetään Messukeskuksessa syyskuun alussa. Messuilla pääsee näkemään erityisesti huonekalumuotoilua, kankaita ja muita sisustuselementtejä laajemmalla kattauksella kuin kaupoissa.

Jos haluat hankkia itsellesi esimerkiksi Iittalan tai Pentikin astioita ja sinulla on aikaa, kannattaa Design Districtin kiertämisen jälkeen hypätä ratikkaan ja hurauttaa sillä Arabiaan. Iittalan ja Pentikin tehtaanmyymälöissä on laaja valikoima tuotteita, toisinaan hyviäkin alennuksia ja muutenkin hinnat ovat noin 25 prosenttia alhaisemmat kuin keskustassa.

Suomalaiset vaatteet kiehtovat muotimaailman suurimpia ikoneja

Astioiden, huonekalujen ja kankaiden lisäksi Suomi on maailmalla kuuluisa myös nuorista, mielenkiintoisista vaatesuunnittelijoistaan. Tiennäyttäjänä toimi Ivana Helsinki, mutta sen jalanjäljissä on seurannut useita muita. Suomalainen vaatesuunnittelu on kiinnostavaa ja se on huomannut myös esimerkiksi tyyli-ikonina tunnettu Michelle Obama, joka valitsi lomavaatteekseen suomalaisen Teija-vaatemerkin paidan! Suomalaista suunnittelua on nähty myös mm. supertähti Beyoncén keikkavaatteissa. Nappaa siis omasi ja ole muodin huipulla, Helsingistä löytyvät useiden suunnittelijoiden liikkeet.