Julkinen saunakulttuuri elää renessanssia Helsingissä

Helsinkiin tulee uusia yleisiä saunoja hurjaa vauhtia ja kaupunkikulttuuri on tällä vuosikymmenellä selvästi siltä osin piristynyt ja monipuolistunut. Vielä kymmenen vuotta sitten yleiset saunat miellettiin lähinnä historiallisiksi jäänteiksi ja niitä edustivat lähinnä vain perinteikkäät Arlan ja Kotiharjun saunat sekä Sauna Hermanni. Mutta nyt saunominen on jälleen muotia ja yhä suositumpi tapa viettää iltaa kaveriporukalla. Kohteissakin riittää valinnanvaraa. Osittain saunatrendiä voi selittää yhteisöllisen kaupunkikulttuurin nousu. Sauna on myös hyvä vastapaino hektiselle suorittamiselle ja suomalaiselle helposti houkuttelevampi vaihtoehto kuin kauppakeskuksessa sijaitseva day spa.

Uusia ja kiinnostavia saunakokemuksia kaupungin ytimessä

Vuonna 2013 Merihakaan avattiin Kulttuurisauna. Sauna lämpiää keskiviikosta sunnuntaihin klo 16-21. Sauna on avoinna vuoden ympäri ja sisäänpääsymaksun hinnalla saa myös laudeliinan. Saunasta pääsee suoraan mereen uimaan ja talvisin käytössä on avanto. Sauna sopii pienten seurueiden illanviettoon, sillä Kulttuurisauna ei ota vastaan yli kolmen hengen seurueita.

Viime kesän suuri puheenaihe oli Hernesaaren uusi saunakompleksi Löyly, joka on avoinna ympäri vuoden. Iltapäivien saunavuorojen lisäksi Löylyssä on kaksi kertaa viikossa mahdollisuus aamusaunaan. Löylyn sauna on perinteinen puusauna ja vieressä sijaitsee myös savusauna. Vilvoitella voi joko terassilla tai pulahtamalla mereen. Samassa rakennuksessa on myös ravintola ja takkahuone, jossa voi saunan jälkeen oleskella.

Allas Sea Pool on yleinen sauna ja merikylpylä, joka avattiin Helsingin Kauppatorin laidalle viime syyskuussa. Allas saavutti heti suuren suosion ja erityisesti kesäiltoina kannattaa olla ajoissa paikalla, mikäli ei halua seistä jonossa. Paikka ja erityisesti sijainti ovat vaikuttavia. Yleisiä saunoja ja ulkoilmakylpylöitä löytyy muistakin maailman pääkaupungeista, mutta tuskin missään sellainen on näin keskeisellä paikalla. Altaan kausi on pitkiä, sillä merivesiallas on lämmitetty. Talviaamuina uima-allas höyryä samaan tapaan kuin Islannin kuumat lähteet. Altaasta noustessa voi pakkanen kirpaista, mutta saunaan ei ole pitkä matka. Kesällä vilvoittelun voi hoitaa terassilla. Allas aukeaa aikaisin aamulla, joten siellä voi käydä myös aamusaunassa ennen töihin suuntaamista. Altaalla on kolme saunaa, joten tarjolla on omat saunansa miehille ja naisille sekä yhteissauna. Kaikki saunat ovat sähkölämmitteisiä ja ne lämmitetään noin 80 asteisiksi.

Perinteistä saunomista Kalliossa

Kotiharjun sauna on perinteikäs ja tunnelmallinen, eikä häviä lainkaan saunomiskokemuksena uudemmille vaihtoehdoille. Kotiharjun korttelisauna sijaitsee Kalliossa ja siellä on omat saunansa miehille ja naisille. Saunalta voi varata myös pesijän ja hierojan. Kotiharjun sauna on Helsingin ainoa toiminnassa olevan perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Vilvoitella voi kadun varressa ja samalla katsella kalliolaista elämänmenoa. Samassa rakennuksessa on sähkölämmitteinen tilaussauna. Myynnissä on myös saunavihtoja.

Rosoisella sisäpihalla Kalliossa sijaitseva Arlan sauna on toiminut vuodesta 1929 asti. Perinteisen puusaunan lisäksi pääsee kokeilemaan maakaasulla ja puilla lämmitettävää höyryhuonetta. Arlan sauna saa runsaasti kehuja kodikkuudestaan. Rappukäytävän seinilla on vaihtuva valokuvanäyttely ja pukuhuoneen seinälle on pystytetty matkalaukkudivari, josta voi lainata tai ostaa kirjan.

Hermannin kaupunginosassa sijaitsee 1950-luvulla perustettu julkinen sauna, jossa on omat saunansa miehille ja naisille. Torstaisin tarjolla on yhteissauna. Sauna on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin.

Yrjönkadun perinteikkään uimahallin sauna on myös kehuttu kaupunkilaisten keskuudessa. Lisäksi saunasta pääsee vilvoittelemaan upealle uima-altaalle ja saatavilla on myös esimerkiksi hierontaa.

Saunoista ei ole pulaa tulevaisuudessakaan. Uusia saunoja on suunnitteilla ainakin Jätkäsaaren kaupunginosaan ja vasta yleisölle avattuun Lonnan saareen. Lisäksi väliaikaisia saunoja löytyy eri tapahtumien yhteydessä. Helsinki-päivän aikoihin kesäkuussa Töölönlahdelle pystytetään jurttasauna, josta voi varata vuoron. Saunoja löytyy myös Helsingin saaristosta ja esimerkiksi siirtolapuutarhoista.