Kulttuurin harrastamisen ei aina tarvitse olla kallista

Pääkaupunkiseudulla on lähes 80 erilaista museota, joissa voi nauttia taiteesta, arkkitehtuurista, valokuvista tai installaatioista tai oppia vaikkapa Helsingin ja Suomen historiasta. Lippujen hinnat saattavat tuntua korkeilta, mutta suunnittelemalla etukäteen voi museovierailuistakin tehdä varsin kohtuuhintaista huvia. Museoista 26 on ilmainen pääsy ja osalla isoista museoista on tiettyjä alennuspäiviä tai jopa ilmaislippupäiviä. Suuri osa museoista myös hyväksyy erilaiset alennuskortit ja erityisesti usein museoissa vieraileville nämä tuovat todellista säästöä.

Turisteille on omat korttinsa, joiden avulla säästää myös joukkoliikennelipuissa. Alennuskorteilla voi taas saada yllättäviä etuja. Alla listattuna osa yleisimmistä alennuskorteista ja -vinkeistä, jotka kannattaa napata talteen, jos museo- tai teatterivierailu kiinnostaa.

Museokortti ja erilaiset alennuskortit avaavat ovia

Paljon museoissa vieraileva voi hyötyä myös museokortista. Museokortti on vuosimaksullinen suomalaisten museoiden yhteislippu, joka oikeuttaa pääsyyn yli 240 museoon. Korttia alettiin myydä toukokuussa 2015 ja sitä on myyty yli 85 000 kappaletta. Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen kertoo, että museokortista ovat innostuneet erityisesti nuoret kaupunkilaiset sekä aktiiviset eläkeläiset. Kaikista innokkaimmat kävijät ovat hyödyntäneen korttiaan vuoden aikana jopa 70 kertaa. Tämä kertookin siitä, että kortin avulla kynnys poiketa on museoon madaltunut.

Useat museot ja esimerkiksi teatterit tarjoavat alennusta myös muilla klubikorteilla, kuten S-etukortilla tai HBL-kortilla. Myös työnantajien myöntämiä kulttuuriseteleitä voi käyttää maksuvälineinä useissa kulttuurikohteissa. Alennuksia on yleensä myös opiskelijoille, eläkeläisille, työttömille, varusmiehille ja siviilipalvelusmiehille. Mikäli kohteita tai vierailijoita on useampia, kannattaa harkita myös yhteislippua useaan museoon tai vaikkapa perhelippua.

Helsinki Card on etenkin turistien suosima kaupunkikortti, jolla voi tutustua suhteellisen edullisesti Helsingin nähtävyyksiin. Kortti kannattaa erityisesti silloin, kun lyhyessä ajassa on tarkoitus tutustua moneen eri kohteeseen. Kortilla pääsee ilmaiseksi tai alennettuun hintaan useaan eri museoon ja sillä voi myös matkustaa joukkoliikennevälineissä maksutta. Helsinki Cardin kanssa kannattaa suunnata myös Suomenlinnaan, sillä Helsinki Cardiin kuuluvat lauttamatkat, opastettu kävelykierros, lyhytelokuva ja pääsy saaren museoihin.

Kulttuuria tarjolla myös vähävaraisille

Kulttuuria kaikille -palvelun kehittämä Kaikukortti oikeuttaa ilmaiseen pääsyy moniin Espoon kulttuuritapahtumiin. Kaikukortti on suunniteltu sellaisille ihmisille, joiden tiukka taloustilanne estää kulttuuripalvelujen käyttämisen. Kaikukorttia haetaan sosiaali- ja terveysalan virastojen kautta. Kortilla pääsee ilmaiseksi Näyttelykeskus WeeGeen museoihin, Gallen-Kallelan museoon ja Talomuseo Glimsiin.

Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlitaan monin tapahtumin ja juhlavuoden kunniaksi markkinoille on tuotu myös Kulttuurisatanen. Kulttuurisatanen maksaa nimensä mukaisesti sata euroa ja se toimii yhteislippuna Kansallismuseoon, Kiasmaan, Ateneumiin, Sinebrychoffin taidemuseoon, Kansallisoopperaan ja -balettiin sekä Kansallisteatteriin.

Pyytäisinkö mukaan kulttuurikaverin?

Kulttuuritapahtumiin lähtemistä on pyritty helpottamaan myös kulttuurikaveritoiminnan avulla. Jos museoon tai teatteriin ei halua mennä yksin eikä lähipiiristä löydy innokkaita kavereita, voi mukaan pyytää vapaaehtoisen kulttuurikaverin. Kulttuurikaveritoimintaa tarjoavat ainakin Espoon kulttuuriyksikkö ja Helsingin kulttuurikeskus. Kulttuurikaverin seura, lippu ja opastus ovat ilmaisia ja hänen kanssaan pääsee ilmaiseksi tai alennuksella moniin museoihin. Museot järjestävät ahkerasti myös sekä ilmaisia että maksullisia opastettuja kierroksia yleisölle. Osa museoista tarjoaa erillisiä opastuksia erityisryhmille ja opastukset tapahtuvat tällöin esimerkiksi selkokielellä, viittomakielellä tai kuvailutulkkauksella.

Museossa voi vierailla myös kotisohvalta käsin

Museoiden aukioloajat kannattaa selvittää etukäteen, sillä osa museoista on auki epäsäännöllisesti ja kiinni esimerkiksi maanantaisin. Tarvittaessa myös esteettömyys kannattaa tarkistaa. Mikäli museoon asti ei jaksa tai pysty lähtemään, onnistuu kulttuurin tutustuminen myös kotisohvalta käsin. Kauniaisten virtuaalimuseo löytyy kaupungin kotisivuilta ja se on aina avoinna. Lisäksi Suomen museoliiton verkkosivuilta löytyy lähes 60 kotimaista verkkonäyttelyä.