Löytöjä on muuallakin kuin alennusmyynnissä

Itse asiassa, niitä on kaikkialla muualla kuin siellä, ja Helsinki – tai melkein Helsinki, sillä Tikkurila sijaitsee jo Vantaan puolella – tarjoaa huippumielenkiintoisen elämyksen pienemmille ja aikuisemmille uteliaille järjille. Kyse on Heurekasta eli tiedekeskuksesta, joka on avannut ovensa vuonna 1989 ja sen jälkeen houkutteli vierailijoita joka ikä- ja intressiryhmästä tutustumaan tieteen maailmaan: löytämään vastauksia perusasioihin ja niistä syntyviä uusia kysymyksiä, joihin oli jo löydettävä vastaukset itse. Oman kokemukseni perusteella voisin sanoa, että se on enemmän kuin pelkkä näyttelyjä järjestävä tiedekeskus, sillä uteliaimmat ja elävimmät aivot saavat sieltä innostusta tuleviin tekemisiin ja uskon, että moni menestyväksi tuleva tieteen ihminen on saanut inspiroitua itsensä tieteeseen juuri Heurekassa.

Kun Tiede Tuntuu Tylsältä

Sana ”tiede” on ainakin omassa lapsuudessani herättänyt jotain tylsää tunnetta ja sanan sävy oli harmaa. Tieteelle ei ollut tarpeeksi hyvää selitystä eikä sen tarkoitus ollut selvä. Opin olemaan kiinnostunut tieteestä vasta teini-ikäisenä, mutta olen täysin varma siitä, että käynti Heurekassa 7-vuotiaana olisi herättänyt meikäläisessä tulevan insinöörin paljon aikaisemmin, kuin se todellisuudessa tapahtui. Miksi siis kannattaa käydä Heurekassa ja mitä hyötyjä on siitä lapsille, teini-ikäisille, aikuisille ja oikeille tieteen rakastajille?  Heureka ei tavoittele taloudellista voittoa, vaan toimii yleishyödyllisenä yhteisönä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että käynnit tiedekeskuksessa olisivat ilmaisia, koska sen ylläpito vaatii rahaa – ja paljon. Tarkoitus on innostaa ihmiset tieteeseen niin, että se ei tuntuisi enää tylsältä vaan herättäisi kiinnostusta: miksi luonto ja fysiikan lait toimivat juuri näin kuin toimivat? Mitä maailmankaikkeus on? Heurekassa kukaan ei ala pitämään pitkiä, tylsiä ja tavalliselle ihmiselle täysin ymmärtämättömiä luentoja, vaan siellä opitaan melkein pelin kautta: keskuksesta löytyy päänäyttelyn lisäksi planetaario, kesäisin toimiva ulkoalue (tietysti, tieteelliselle pohjalle suunniteltu ja toteutettu) ja kaiken lisäksi siellä järjestetään melkein joka päivä erilaisia ohjelmia, tiedeteatterinäyttelyitä ja muita aktiviteetteja, joten keskuksessa käynti ei ole koskaan samanlainen eikä koskaan museossa käyntiin verrattavissa. Heurekan suunnitellut detaljit ja henkilökunta vievät varmasti jokaisen kävijän tieteen ihmeelliseen maailmaan, vaikka sinne olisikin menossa vain taluttamaan lapsia kädestä.

Mallikäynti

Ostetaan liput netistä. Tullaan junalla, koska se on ympäristöystävällistä eikä tarvitse miettiä auton pysäköintimurheita. Tikkurilan asemalta ei ole kuin vajaan kymmenen minuutin kävelymatka tiedekeskukselle, ja käynnin voi aloittaa tutustumisesta puiston ulkoalueeseen, mutta suosittelen päänäyttelyä – ja se muuten uusitaan melkein vuosittain. Ennen käyntipäivää kannattaa ehdottomasti käydä Heurekan nettisivut läpi, koska jotkut näyttelyt, teokset ja tekemiset voivat helposti tippua päivän ohjelmasta pois, kun niistä ei olla alun perin tietoisia eikä siten lähdetä edes etsimään.

Mallikäynti

Kun päänäyttelyn osat saivat jo virkistettyä kävijän aivot tarpeeksi, voi syödä lounaan joko samassa rakennuksessa sijaitsevassa Tiederavintolassa tai muussa paikassa pienen kävelymatkan päässä Tikkurilassa. Sen jälkeen on hyvä ottaa raikasta ilmaa tutustumalla Heurekan ulkonäyttelyalueeseen nimeltään Galilei eli tieteelliseen leikkipuistoon – niin, että jaksaa siellä leikkiä ja oikeasti viettää paikan päällä sen ajan, jonka puisto ansaitsee. Päivän lopuksi ja sen todelliseksi helmeksi voi taas tulla planetaario, joka avattiin Heurekaan vuoden 2007 lopussa ison uudistuksen jälkeen ja joka on tällä hetkellä yksi Euroopan moderneimmista planetaarioista. Siinä lyhykäisyydessä Heureka: oivallusten tunnetta ja löytämisen iloa tuottava paikka, josta löytyy vastauksia vaikeilta tuntuviin asioihin ja innostusta taiteeseen – niin, että sitä jaksaisi harrastaa koko elämän aikana. Liput tällaiseen seikkailupäivään eivät maksa kuin 22 euroa aikuiselta ja 15 euroa lapselta, mikä on erinomaisen edullista elämyksiä täydelle päivälle.