Museokäynnin ei tarvitse olla tylsä

Se, mitä useimmiten museoista kuvitellaan, on aika synkkä kuva: pitkiä päiviä täynnä kävelyä, väsyneitä jalkoja, aivan liikaa tietoa ja mielenkiintoisia faktoja, jotka muiden seassa muodostuvat päässä sekapuuroksi eivätkä enää kiinnosta yhtään. Tämän vuoksi museopäivissä pitää olla kontrastia ja reilusti: kaksi historiallista museota samana päivänä on oikeasti liikaa, kun taas kahtena päivänä peräkkäin tehtyinä ja esimerkiksi modernitaiteen ja musiikin museoilla laimennettuina, vierailut historiallisissa museoissa jäävät mieleen kiinnostavina eivätkä ehdi muodostaa tylsyyden tunnetta.

Suomen Kansallismuseo – Koululaisen Kauhu

Muistan kun kävimme siinä museossa kuudennella luokalla. Historiaa meille ei vielä edes opetettu tarpeeksi pitkälle, mutta museokäynti piti jo jostain syystä järjestää ja sehän järjestettiin. Asuimme silloin kaikki Lappeenrannassa ja kävimme peruskoulua siellä, ja opettajien oli pakko työntää Helsinki-ohjelmaamme mahdollisimman paljon tekemistä – niin, että riittäisi vielä lukioon asti olla näitä pääkaupunkimatkoja järjestämättä. No, sehän riitti yliopistoon asti, kunnes muutin Helsinkiin, koska tämän yhden ”kulttuurimatkan” jälkeen kävimme Helsingissä vain jo muuttaneiden kavereiden luona eikä mistään kulttuuriohjelmasta ollut puhettakaan ja syynä siihen oli Kansallismuseo. Mitä siinä museossa on väärin? Ei mitään, kunhan löytyy edes vähän kiinnostusta maan menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Kun olemme kaikki jo aikuisia, Kansallismuseossa käynti kannattaa järjestää uudelleen ja tulla lopuksi siihen johtopäätökseen, ettei historia voi olla tylsää: se on yhtä lailla meidän elämää kuin tämänkin päivän huolet.

Kulttuurireissulla Helsingissä: Aloitus

Kansallismuseo ei siis ole aikuisemmalle ihmiselle sen tylsempi paikka, joten jonain hienona sadepäivänä kannattaa viedä sinne itsensä vaikka kaverin tai puolison kanssa ihmettelemään menneitä aikoja, niiden elintapoja, työkaluja ja muita attribuutteja. Museon sijainti mahdollistaa kävelymatkan paikan päälle suoraan rautatieasemalta, joten jos siltä tuntuu, sinne voi mennä jo aamujunasta vaikka kahvikupin kautta. Kansallismuseossa on kolme pysyvää perusnäyttelyä, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin yhden kerran aikuisena ihmisenä tietääkseen oman maan kehityksestä edes perussisällön. Nämä näyttelyt kertovat Suomen esihistoriasta, kun ensimmäiset asukkaat saapuivat alueelle 10000 vuotta sitten ja alkoivat rakentaa täysin omaa, uudenlaista kulttuuria ja yhteisöä pitkine legendoineen ja hurmaavine tapoineen; Valtakunta-niminen näyttely kertoo jo enemmän Suomen historiasta valtiona – ja siinä Suomen historia on murheita ja iloja täynnä niin, että viimeistään siinä vaiheessa pitäisi jo nukkuvan patriotismin herätä mielessä eloon; ja Suomen tarina on jo itsenäisen Suomen historiasta kertova museokäynnin osa, johon mahtuivat kaksi maailmansotaa, lama ja nykyisen poliittisen järjestelmän kehitysaskeleet.

Kulttuurireissulla Helsingissä: Aloitus

Museoissakin Tapahtuu

Viime vuosikymmenien aikana usean eurooppalaisen maan kulttuuri on tullut siihen, että museoissakin pitää tapahtua: museo ei siis ole enää seisovien esineiden tuijotuspaikka, vaan museokulttuuri muodostuu enemmän ja enemmän sellaiseksi, jonka avulla opitaan uutta elämysten kautta ja tapahtumien parissa eikä saada vain kuivia faktoja museo-oppaan väsymättömästä suusta. Näin se on tänä päivänä Suomen Kansallismuseossakin: siellä voi osallistua lukupiiri-iltaan ja keskustella muiden kanssa Suomen historiakirjoista, käydä harvemmin järjestettävissä vierailevissa tai itse museon järjestämissä näyttelyissä, syödä oman annoksensa huippukokkien valmistamaa lihaa hienossa teemaillallisessa tai jopa oppia tanssimaan kotimaista, Kalevala-henkistä burleskia: opastuksella ja uudella parillakin, jos oma on sattunut jäämään kotiin tai ei edes vielä löytynyt. Lopuksi voisi siis sanoa, että viimeistään nyt kannattaa vaihtaa oma näkökulma museoihin, jos se on ollut enemmän negatiivinen kuin positiivinen, sillä museoissa pääsee tänä päivänä sekä tutustumaan seisoviin esineisiin vanhaan tuttuun tapaan että pitämään oikeaa hauskaa erinomaisesti järjestettyjen tapahtumien ja aktiviteettien kautta.