Pääkaupunki uusin silmin osa 3

Ilta on joka kaupungissa sitä odotetuinta aikaa, varsinkin lomalla. Kaupunkilomalle mennessä eniten suunnitellaan nimenomaan iltojen viettoa, koska jokaisessa kaupungissa ilta tarjoaa paljon enemmän mielenkiintoista tekemistä kuin päivä tai aamu – ja sellaista tekemistä, joka harvemmin rasittaa ja useammin tuottaa nautintoa elämään. Helsinki onkin mahdollisuuksien kaupunki, kun puhutaan illan vietosta: elävästä musiikista terasseihin ja valonäytöksistä tansseihin.

Jazz? Rock? Pop?

Musiikki on joka ihmisen perustarpeita – tämä on siis vain oma mielipiteeni, mutta se on oikea. Musiikki voi tehdä ihmiseen uskomattomia vaikutuksia, joita ei välttämättä edes aina tajua syntyvän juuri siitä, mutta jotain aivoissa silloin kuitenkin tapahtuu. Elävä musiikki on sitten jo eri asia: se on näytös, kuulonautinto ja tietynlainen estetiikka, joka voi korvata jopa muita tarpeita ja esimerkiksi pienentää nälän tunnetta – ainakin omalla kohdallani. Miten asia olikaan, Helsingissä on sekä oopperaa että niin sanottua kapakkamusiikkia joka makuun. Oopperaohjelmia katsoessa kannattaa muuten heti ottaa selvää, millä kielellä kyseinen näytös tapahtuu: olemme nimittäin kerran joutuneet lähtemään tauon aikana, kun yllättäen Taikahuilu alkoi tulla suomen kielellä saksan sijaan. Jazz on 2000-luvulla alkanut pikku hiljaa menettää asemaansa: sitä ei kuule joka paikassa, mutta niissä, missä kuulee, siitä ymmärretään ainakin vähän jotain. Ja sellainen paikkahan Helsingistä löytyy! Se sijaitsee lyhyen Aurorankadun ja Museokadun risteyksessä, aivan lähellä ydinkeskustaa, ja on nimeltään Storyville. Törmäsin siihen paikkaan ihan sattumalta ja siihen kyllä jää kiinni: cocktail-kartta on erinomainen, olutta saa erilaista ja melkein joka makuun, ja viiniäkin löytyy sekä peruskäyttäjille että enemmän asiaan perehtyneille. Alkoholijuomat eivät kuitenkaan ole mikään kyseisen ravintolan pointti, sillä musiikki, joka siellä soi joka ilta, on oikeasti kuuntelun arvoista. Ohjelmaan voi toki tutustua etukäteen, mutta se ei välttämättä kannata kuin sen takia, että varmistaa itselleen vapaan pöydän ja sen, ettei ravintola ole varattu johonkin juhlaan: Storyvillessä on mahdollista järjestää oma party, ja ravintolan henkilökunta auttaa ja opastaa ilmapiirin luomisessa.

Paikka Illallisen Aikaisiin Paljastuksiin

Illalliseen on Helsingissä monia vaihtoehtoja hienoimmista klassikkoravintoloista pieniin katukapakkoihin. Kun halutaan jotain erittäin hienoa ja poikkeuksellisen eleganttia, valinta voi osua joko Sokos-hotellin ravintolaan, joka on hyvin perinteinen vaihtoehto, tai saarilla sijaitseviin ravintoloihin – Saareen tai Särkänlinnaan. Niihin toimii veneyhteys, ja paikat kannattaa varmistaa hyvissä ajoin: Helsingissä on tarpeeksi paikallisia halukkaita viettää hienomman illan poikkeuksellisissa olosuhteissa, joten ilman pöytävarausta etukäteen on olemassa kaikki mahdollisuudet jäädä iltasatamalle juhlamekko tai -puku päällä.

Paikka Illallisen Aikaisiin Paljastuksiin

Päivä Helsingissä -Meininki

Kun asuu isossa kaupungissa, joka tarjoaa erinomaiset ajanvietto- ja harrastusmahdollisuudet, harvemmin käyttää niitä ja aina miettii ”ehdin vielä”. Juuri tällaisen ajattelutavan takia on tärkeää heittäytyä edes kerran oman kotikaupungin kaduille turistin roolissa: niin, että työhuolet eivät paina mieltä eikä tarvitse kiirehtiä minnekään. Moni helsinkiläinen tuntee kuitenkin Tallinnan tai Tukholman omaa kaupunkia paremmin, mikä on täysin väärin: minkä takia pitäisi mennä jonnekin muualle koko ajan ja tyhjentää luottokorttinsa lento- tai laivalippuihin, kun kotoa löytyy tarpeeksi tekemistä pienemmällekin kukkarolle ja lyhyemmällekin lomalle – siis viikonlopulle? On tietysti vaikeaa hyväksyä omassa kaupungissa ajatus, että tänään ei tarvitse tehdä sitä ja tätä, mutta kun harjoittaa sitä tarpeeksi usein, se onnistuu helposti: työpaikan ja kuntosalin ovien ohi kävellään ihan rauhallisesti ja ihaillaan sitä samaa työpaikan ikkunasta näkyvää rakennusta sen toiselta puolelta, minne aikaisemmin ei ole koskaan riittänyt aikaa mennä.