Seikkailujen, rankan aivotyön ja adrenaliinin puutteessa?

Kyllä niitä tilanteita silloin tällöin eteen tulee, kun halutaan sykerytmi korkeammalle, aivot energiseen työhön ja vähän perhosia vatsaan. Sadepäivänä ei kuitenkaan lähdetä polkupyöräilemään seikkailujen perässä eikä maassa ole vielä lunta lumilautailuun tai kunnon driftiin, mutta himottaa lähteä kotoa edes jonnekin ja tyydyttää kutittavat seikkailutarpeet vähintään sataprosenttisesti. Vanha toimiva salitreenikään ei houkuttele – niin ei kapakkakierroskaan… Tietokonepelit? No ei, pitäähän edes jotain liikettä siinä olla, ja kotiseinätkin painavat päätä jo aivan liikaa.

Tylsää Ja Turvallista Nykypäivää

Vuonna 2007 Japanissa toteutettiin ensimmäinen pakohuonepeli, jonka ajatus on ollut aika simppeli: nykymaailmassa törmää harvemmin sellaisiin tilanteisiin, jotka ovat sekä älyllisiä että fyysisiä haasteita. Meinaan siis, että vielä lähimenneisyydessä vaarimme miettivät, miten saa jonkun toimimaan ja kokivat oivalluksia paljon useammin kuin meidän google-sukupolvi, jonka älypuhelimesta löytyy aina oikea vastaus. Pakohuonepelit ovatkin juuri sellaisia haasteita, joissa pitää yleensä pelastaa oma tiimi ja samalla koko kuviteltu maailma jostakin – yleisin juoni – tai keksiä sellaisia toimenpiteitä, joiden avulla esimerkiksi vältytään joltakin karmealta tapahtumalta (sähkön menetys koko maapallolla?) tai tehdään joku muu yhteskunnallisesti merkittävä teko kuten sarjamurhaajan kiinniotto, radioaktiivisen vahingon välttäminen ja niin edelleen. Tuskin tällaisiin tilanteisiin ikinä joudutaan, ja voisi sanoa että viime vuosisadalla oli paljon suurempi todennäköisyys eksyä metsään tai herätä tajuun haudassa, joten adrenaliinin ja seikkailujen puute nykypäivän meillä on täysin ymmärrettävää. Pakohuoneet saivatkin suosiota Aasiassa ja sieltä levisivät pikku hiljaa maailmalle Suomi ja erityisesti Helsinki mukaan lukien.

Parin Askeleen Matkan Päässä

Helsingin pakohuonepelitarjonta on yllättävän laaja, ja meillä siinä on aivan loistavasti valinnanvaraa – ja niin myös mahdollisuuksia harrastaa tehtävien ratkaisemista pidemmälläkin tähtäimellä. Jos käydään pakopeleissä ainakin kerran viikossa eikä kertaakaan samassa paikassa, Helsingin pelit loppuvat yli vuoden ajan kuluttua, jolloin ensimmäiset paikat ovat jo hyvin todennäköisesti päivittäneet pelinsä uusiksi ja kierros voidaan aloittaa alusta. Niitä on joka makuun: jos haluaa kilpailun henkeä, voi hakeutua ajalla mitattaviin pelisuorituksiin; älyllistä rasitusta kaipaavat voivat mennä etsimään ratkaisuja korkeimman vaikeustason pelien asettamiin tehtäviin vaikka yksin, ja tiimiseikkailuja janoaville erinomaista viikonlopun viettoa takaavat tiimipelit, joissa sekä älyllisen että fyysisen aktiivisuuden lisäksi voi myös välillä huilata ja pitää muuten hauskaa. Työnantajille voisi vain suositella, etteivät team building -tapahtumia suunnittelevat kaverit jättäisi pakohuonepelejä täysin huomiotta: ne ovat poikkeuksellisen tehokkaita yhteishengen vahvistajia ja kehittävät tiimityötaitoja paljon paremmin, kuin joukkuepelit pallon tai kiekon kanssa.

Tylsää Ja Turvallista Nykypäivää

Pääkaupungin asukkaat – ja niin myös vieraatkin – voivat valita myös pelityylin, joka tuntuu kiinnostavalta mennä: se voi olla nykyleffan fantastiikkaympäristöä, 1800-luvun tieteellisiä ongelmia täynnä tila tai jopa kauhuhuonekin, miksi ei? Kun adrenaliinin saannista on pitkä aika, toimii pelikin hyvin, varsinkin jos pelaajan mielikuvitus ja erityisesti asenne riittävät. Helsingissä pakohuonepelejä järjestäviä yrityksiä on noin 70, ja niiden määrän lisääntyessä sekä kilpailun kasvaessa on muodostunut peli-illan hintahaarukka, jonka lukemat pyörivät kuudenkymmenen ja sadan euron välillä. On huomioitavaa, että useimmiten mitä suuremmalla porukalla peliin rekisteröityy, sitä halvemmaksi koko seikkailu tulee – tämä siis riippumatta siitä, tuleeko teidän kanssa samaan aikaan muuta porukkaa vai oletteko siellä itseksenne. Sama toimii myös toisin päin: vaikka kuinka osallistuja olisi halukas suorittamaan kaiken yksin, tiimipeliä hän tuskin pääsee ilman kavereita pelaamaan ja hänen seuraan liittyy hänelle täysin vierasta porukkaa. Pelien suunnittelijat ja järjestäjät ovat kuitenkin huomioineet eri ihmisten tarpeet ja yleensä pakohuonepelejä netistä etsiessä voi käyttää myös henkilömääräsuodatinta – 1, 2-5, 3-7 ja niin edelleen. Vaihtoehtoja on siis joka menoon, joten: ei muuta kuin tervetuloa salaisuuksia täysiin seikkailuihin.