Uuden harrastuksen takaa voi löytyä jopa ammatti

2000-luku on rikas uusilla ammateillaan, tuoreilla aktiviteeteillaan ja vasta keksityillä urheilulajeillaan. Tyypillisimmät harrastukset kuten tanssi ja neulominen jäävät uusien ideoiden varjoon eivätkä niiden kokeilut ole enää niin suosittuja kuin parikymmentä vuotta sitten, vaan niistä on muodostunut harrastusmaailman klassikkoryhmä. Ei se mitenkään huonoa ole, koska nykymaailma sen digitaalisine saavutuksineen jakaa tietoa uutuuksista salaman nopeudella ja näin yhteisön kehitys on samalla sekä nopeampaa että miellyttävämpää. Kun tulee mieleen, kannattaisiko kokeilla jotain aivan uutta, vastaus on täysin selvä: kannattaa. Siitä voi jäädä huono kokemus yhtä suurella todennäköisyydellä kuin se, että kokeilusta alkaa uusi ammatti.

Hipsterisana Workshop Ei Ole Enää Muotia

Ei ole, koska se on jo sulautunut kieleemme täysin oikeuksin ja sen kantama viesti on vihdoin viimein tullut yksiselitteiseksi. Ei ole enää hävettävää lähteä etsimään uutta tekemällä jotain tyhmää tai outoa: liian moni tyhmä ja outo juttu on viime vuosina kasvanut miljardiluokan bisnekseksi, joten lähdetään testaamaan, miltä tuntuu tehdä aikaisemmin tekemättömiä hommia käsin ja oivaltaa aikaisemmin tuntemattomia elämän kemian perusfaktoja. Workshoppien kehityksen myötä niiden järjestäminen Helsingissä on noussut normaalille liike-elämän kilpailutasolle, mikä tarkoittaa, että laatuepäilyt voi jättää pois ja heittäytyä uusien saavutusten maailmaan rennosti ja rohkeasti.

Alkoholin Kulissielämää

Olutta ja viiniä juodaan koko maailmassa ja paikasta riippuen vaihtelevat niiden laatu, juotavat keskimäärät ja paino jommankumman puolelle. Jos alkoholista ei ollut aikaisemmin sen enempää kiinnostusta – en siis tarkoita ajatuksetonta juomista viikonloppuisin, vaan oikeita laatukysymyksiä – kannattaa käydä ainakin parissa maistajaistapahtumassa, joita järjestetään silloin tällöin ja joissa maistetaan ja kyseenalaistetaan kaikenlaista: kahvipapujen paahtamisesta viinisäilytykseen käytettäviin astioihin. Kun muutama maistajaiskokemus on jo takana, käyttäytymisperiaatteet selvitetty ja omaksuttu, on suora reitti workshoppeihin löytämään vastauksia maistajaisten aikana heränneisiin kysymyksiin.

Alkoholin Kulissielämää

Olut: Halpa Hanakalja Vai Oikea Indian Pale Ale?

Vaikka paikalliskapakoiden myymää olutta olisi maistanut jo satoja eri makuja, siitä tuskin tulee illan lempijuoma, sillä näiden kaljalajien laatu on vähintään kyseenalaista. Kun on käynyt edes yksissä maistajaisissa, koko alan ymmärrys muuttuu ja laajenee parilla sadalla prosentilla: opettelee tunnistamaan eri olutlaatuja tuoksusta, tietämään, mikä prosessi tai komponentti antaa minkäkin sävyn makuun ja tulee innostuneeksi kokeilemaan, mitä jos yrittäisi valmistaa kunnon olutta ihan itse, alusta asti? Tällaiseenkin haluun on Helsingin nuorilla yrittäjillä vastaus: he toivottavat jokaisen halukkaan tervetulleeksi opettelemaan oluen valmistuksen taikoja ja avaamaan täysin erikoisen, kulissien taakse piileskelevän olutmaailman salaisuuksia.

Olut: Halpa Hanakalja Vai Oikea Indian Pale Ale?

Oluen valmistuksen kurssi – tai siis ainakin yksi niistä – järjestetään Lapinlahden sairaalan tiloissa, minne on helppo päästä sekä omalla autolla että julkisilla. Kun kyse on jostain alkoholiin liittyvästä, jätetään auto tietysti kotiin: kuka tietää, mihin ilta tulee päättymään? Kurssi kestää kuusi tuntia, ja osallistuminen maksaa 60 euroa. Vaikka se saattaa tuntua hieman liian korkealta hinnalta, kuvitelkaa, kuinka mahtavaa on tulla sinne parinkin kaverin kanssa ja opettelemaan kunnon oluen valmistaminen – ja vielä niin, että sitä pystyisi jatkamaan kotonakin? Siihenhän löytyy kaikki tarvittavat välineet ja ainesosat yhden päivän aikana samasta kaupungista! Okei, meikäläisen oma kokemus päättyi siihen, että harrastuksen jatkaminen kotona johti useaan älyttömän hirveän makuiseen kaljalitraan ja kahteen juotavaan lajiin, joita sen jälkeen teimme vielä pari kertaa kunnes ymmärsimme, että kallein lähikaupasta hankittu tölkki tulee maksamaan vähemmän ja maistumaan paremmalta kuin kauheasti työtä vaativa hyväksyttävän makuinen itse valmistettu olut. Mutta kuka tietää, jos joku innostuukin asiasta paljon enemmän ja Helsinkiin kehittyy useampikin craft-panimo? On se kokeilun arvoista ainakin, joten: suosittelen lämpimästi.