Aina on saunalle aikaa

Aina on saunalle aikaa

Sauna elää jokaisen suomalaisen sydämessä ja on täysin turhaa vastustaa sitä, että se vapauttaa mielen ongelmista, helpottaa sydämen murheista ja hoitaa kehoa sairauksilta. Ei sillä syöpää pois saa, mutta selkäranka, nivelet ja lihakset sanovat niiden omistajalle aina suuret kiitokset saunaillan jälkeen. Onnekkaampien helsinkiläisten kotoa löytyy sauna omasta kämpästä, joillakin on olemassa yhteistiloissa sijaitseva sauna, ja jotkut ovat niin onnettomia, että saunaa ei ole. Olin opiskeluaikana sellainen minäkin, mutta onneksi opiskelin Kalliossa.

Maalaisväen Tarpeet

Olihan sauna joskus aikoja sitten ainoa kunnon peseytymismahdollisuus, joten miksi pitäisi hyvistä perinteistä luopua? Hikikylpy poistaa bakteerit iholta paljon paremmin kuin mikään suihku, vettä täynnä kylpyamme tai pakkopeseytyminen järvessä esimerkiksi luontoretken kolmantena päivänä, kun omista ja naapurin kainaloista alkaa päästä jotain muuta kuin deodorantin hajua. Euroopan isoista kaupungeista ei löydy saunamahdollisuuksia niin helposti kuin Helsingistä, mutta pääkaupungin asukkaat jättävät usein yhteiset saunat huomiotta – ja turhaan, sillä niissä ikivanhoissa tiloissa pystyy oppimaan oman kansan saunomisperinteitä paremmin ja saunan lämmittämisen teknisiä seikkoja varmemmin. Yksi ensimmäisiä Helsinkiin rakennettuja yleisiä saunoja on Sauna Arla, jonka perustamisen ideana on ollut nimenomaan pääkaupunkiin muuttavan maalaisväen peseytymistarpeiden tyydyttäminen heille tutulla ja rakkaalla tavalla. Arla sijaitsee Kalliossa, joka onkin kuuluisa saunoistaan, ja se on auki keskiviikosta sunnuntaisin – nykyajan herrasväki ei varmaan vielä ehdi likaantumaan tarpeeksi töissä maanantaina ja tiistaina, vai mitä? Sauna on auki sekä naisille että miehille niin, että sen kahdesta kerroksesta alempi on ystävällisesti jätetty naisten käyttöön ja yläkerrassa miehet voivat viettää vaikka polttareita. Tänä päivänä Arla-saunassa käy porukkaa kaupungin joka puolelta ja yllättävän sekä ilahduttavan paljon näkee siellä nuorempaa sukupolvea, kun aikaisemmin paikan pääasiakaskunta on kuitenkin ollut enemmän lähialueen iäkkäämpää väkeä. Saunaillan hinta on 14 euroa per naama (vartalo mukaan lukien) ja saunan aukiolopäivinä sieltä pitää häipyä viimeistään puoli kymmeneltä illalla. Arlassa käy joka viikko pesijä ja kuppari, joten jos on tarvetta paremmalle hoidolle – ei muuta kuin sähköpostia henkilökunnalle ja homma hoituu. Saunan kiuas toimii muuten biokaasulla, mikä on ympäristöystävällistä, ja vahvistamattoman tiedon mukaan kiukaassa on yli tonnin verran kiviä.

Alkuperäisiä Ja Muokattuja Jälkeläisiä

1950-luvulla Hämeentielle rakennettiin vielä yksi yleinen sauna, joka on käytössä tänäkin päivänä samaan tarkoitukseen. On kuitenkin huomioitava, että nykyaikana saunojen alkuperäinen tarkoitus on jäänyt hyvin paljon varjoon, kun peseytyminen hoituu suihkussa, ja saunassa käynti on kaikkea muuta kuin pelkkää puhtaaksi tuloa. Niin sauna Hermannikin mainostaa, että sen saa varattua yksityiskäyttöön, saa tuoda omia juomia tai voi ostaa niitä paikan päältä, tilat lämpeävät uusilla kiukailla ja yritystapahtumakin voidaan samassa saunassa järjestää, kun tilaa kerran löytyy: naisia mahtuu 20 ja miehiä kaikki 30. Ei se kaupallinen näkökulma ole mitenkään huono, mutta oma mielipiteeni on se, että aidossa saunassa vapautetaan mieli viikon murheista ja pestään vartalo arjen työstä, ja vasta sitten mennään juhlimaan jotakin. Voi hyvin olla, että olen yksi niistä maalaisjärkisaunojista – ja hyväksyn sen.

Samasta kaupunginosasta, Harjutorinkadulta, löytyy vielä yksi yleinen sauna, joka on jotain siltä väliltä – alkuperäisyys ja kaupallisuus – ja joka on Helsingin ainoa jäljellä oleva puulämmitteinen korttelisauna. Teknisesti se on niitä oikeita ja aitoja yleisiä saunoja, ja sen suosio on vuosien myötä vain kasvanut: perinteisen saunapesun lisäksi asiakkaiden jäähdyttely saunan edustalla toimii elävänä mainoksena koko korttelille. Jos pitäisi valita, mihin saunaan menen, menisin ensin Arlaan ja sitten Kotiharjun saunaan, ja siihen se kahden viikon lomakin jo päättyisi. Kun taas puhutaan joistakin VIP-palveluista, kyse ei enää saunasta ole.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset