Erilaisia elämän muotoja ihmettelemään osa 1

Erilaisia elämän muotoja ihmettelemään osa 1

Museoissa käyminen on hyvä tapa rentoutua, kun viikon huolet on ohi ja lauantaikin on jo tuonut helpotusta töissä väsyneille aivoille. Onhan meitä sellaisiakin, joita ei kiinnosta siivoaminen eikä pyykinpesu lauantaina, ja joillakin on kotona myös lapsia, joille on pakko järjestää jotain tekemistä… Kun ei haluta rasittaa omaa päätä kulttuurifaktoilla eikä lasten huolilla sen enempää, Helsingissä on ainakin kaksi paikkaa, minne mennä nauramaan, tutkimaan, nauttimaan ja ihmettelemään: ketä muita maapallolla meidän lisäksi asuu?

Meren Salaisuuksia Tutkimaan

Helsingin SeaLife sijaitsee Linnanmäellä, ja sinne on helppo päästä kävelemällä Pasilan asemalta, joten auton voi hyvin jättää kotiin lepäämään. Aikuisen peruslippu tulee maksamaan kävijälle 15 euroa ja lapsen lippu on hinnaltaan 12 euroa – nämä hinnat ovat siis voimassa vain verkkokaupassa, paikan päällä joutuu maksamaan pari kolikkoa lisää. Vaikka lapset ovat tässä tekstissä läsnä, niiden olemassaolo ei ole mikään pakollinen ehto akvaarioon pääsemiseksi: esimerkiksi omassa tapauksessani kävin siellä yhtä aikuisen kaverin kanssa ja kokemus oli aivan mahtava! Olimme tosin vasta 25 vuotta vanhoja, joten taito nauttia elämästä ei ollut haudattu sen syvemmälle.

SeaLife Paljastaa Valtameren Totuudet

SeaLife tarjoaa kävijöilleen paljon muutakin, kuin meriasukkaiden tuijottamista lasin kautta: paikan näyttelyt vaihtelevat, ja ystävällinen henkilökunta kertoo ymmärrettävällä tavalla meren tärkeydestä ja siitä, minkä takia luontoa pitää kunnioittaa ja säästää. Näyttelyt päivittyvät silloin tällöin, ja tänä päivänä SeaLife kehottaa käymään upeassa Merten Tähdet -näyttelyssään, missä tähtiä on koosta kokoon ja etelästä pohjoiseen. Muita näyttelyitä ovat muun muassa Superselviytyjät, missä kerrotaan meduusoista ja liejuryömijöistä sekä katsotaan niitä kasvot vastakkain; rekonstruoitu toisen maailmansodan aikaan Pohjanmerelle uponnut laiva, joka on saanut reaalitilannetta vastaavia asukkaita myös SeaLifessa;  Elämysallas, jossa pääsee jopa koskettamaan erilaisia meren asukkaita kuten rapuja ja hain munakoteloita – henkilökunnan kanssa, tietysti; Rauskuallas, merihevosten ja hailajien esittelyaltaat ja monia muita. Valtameriallas puolestaan tutustuttaa kävijän useaan valtameren elämismuotoon: siellä päästään kävelemään aaltojen alla, jolloin ylös katsomalla voi ihmetellä seeprahain ruokintaa tiettyyn kellonaikaan ja satoja eri värisiä kaloja, joita tutkiessa mieltä vaivaa yksi tuttu kysymys: miten luonto on onnistunut tekemään muutamat sen lapsista niin täydellisen hienoiksi? SeaLifessa on olemassa myös oma sademetsä nimeltään Igapó, jonka altaissa asuu kilpikonnia ja viihtyy muun muassa jopa punapiraijoja – ja niidenkin ruokinta tapahtuu päivittäin, joten on uskomaton kokemus nähdä petokalan kiinnostus tulevasta lounaasta. Tropiikki-näyttely tuo puolestaan kävijälle aidon hienouden tunteen, kun nähdään samasta tilasta lukemattomasti eri värejä ja muotoja: kaloja, koralleja ja niiden asuttamia luonnon koteja.

Enemmän Kuin Mikään Näyttely

SeaLife tarjoaa sellaisenkin mahdollisuuden, jonka harva huvipuisto edes keksii: kurkkaa kulisseihin! Se on takatilakierros, johon osallistuminen ei onnistu rattaiden kanssa eikä invatuolilla, sillä akvaarion takatilat eivät toistaiseksi sitä salli. Kierroksen osallistujamääräkin on rajoitettu, joten kannattaa harkita kierrosta jo heti akvaarioon saapuessa. Kulissien takana kävijät näkevät, mitä näyttelyiden takana tapahtuu: mitä työtä tekee akvaarion henkilökunta pitääkseen eläimistö terveenä ja kylläisenä, miten veden laatua tutkitaan, kuinka valmistellaan eläinten ja kalojen ruoka-annokset ja mitä kaikkea muuta kivaa ja vähemmän kivaa kuuluu meribiologin ammattiin, jos sellaista on joskus omaksi kuvitellut. SeaLifen henkilökunta auttaa myös synttäreiden järjestämisessä, jos ne halutaan pitää oikeassa merihengessä, ja muissakin juhlissa ja tilaisuuksissa: tänä päivänä jopa kosinta on mahdollista järjestää hienona tapahtumana Helsingin akvaarion tiloissa! SeaLife on siis paljon enemmän kuin vedessä asuvien otuksien eläintarha, ja näin se pitää ollakin: täällä suhtaudutaan otukseen kuin otukseen oli se vedessä asuva ja uiva tai ilmaa hengittävä, kahdella jalalla kävelevä ja ihmisten kieltä puhuva.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset