Helsingin syksy hurmaa monipuolisuudellaan

Helsingin syksy hurmaa monipuolisuudellaan

Kesän leppoisa lomailukausi on virallisesti ohi ja syyssateet piiskaavat katuja. Syksyn ei tarvitse kuitenkaan tuntua ikävältä, sillä samalla kaupunki palaa taas tuttuun kiireiseen rytmiinsä ja tarjolla on monenlaista aktiviteettia kulttuurin, urheilun, opiskelun ja vaikkapa ravintolaillallisten muodossa. Tähän on koottu vinkkejä siitä, mitä kaikkea hauskaa syksyllä voi ainakin Helsingissä tehdä. Löydä suosikkisi ja saatat huomata, että syksy onkin uusi lempivuodenaikasi!

Työväenopistosta kursseja ihan kaikille

Syksy tuo mukanaan arjen tohinat ja samalla sen tunnussa on uuden alun mahdollisuus. Nyt onkin oikea aika tarttua opiskeluun, jos uuden taidon oppiminen tai vanhan verestäminen on toivelistallasi. Kaupungin lukuisat työväenopistot tarjoavat kursseja käsitöistä valokuvaukseen, kokkailuun ja kieliin. Valikoima on valtava ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Suosituimmat kurssit täyttyvät muutamassa päivässä, joten jos haluat jollekin tietylle kurssille, toimi nopeasti. Kursseissa löytyy tasoja aloittelijoista jo edistyneemmille harrastajille ja opettajina toimii useita oman alansa huippuja.

Mikäli kaipaat elämääsi vielä tavoitteellisempaa opiskelua, kannattaa tutustua myös avoimen yliopiston tarjontaan. Siellä saat suorittamistasi kursseista todistuksen ja voit usein hyväksilukea kurssit opintoihisi, mikäli opiskelet tai aiot opiskella jotain tiettyä alaa yliopistossa.

Musiikkia, elokuvia ja muotoilua

Syksyisin Helsingistä löytyy tapahtumia kulttuurinystävälle niin paljon, että kaikkiin ei ehdi innokkainkaan kävijä. Tämä lienee kuitenkin positiivinen ongelma ja tarjonnasta löytyy joka vuosi todellisia helmiä. Syksyn pääkattaukseen kuuluvat ainakin kolme elokuvafestivaalia, Helsingin Juhlaviikot ja Helsinki Design Week.

Syksyn aloittaa Juhlaviikot, jonka myötä Hakaniemenrannan suuressa teltassa kuullaan joka ilta unohtumattomia konsertteja. Juhlaviikkojen suosituimpiin tapahtumiin kuuluu vuodesta toiseen myös Art Goes Kapakka -tapahtuma, jonka aikana kaupungin baareissa kuullaan ilmaisia konsertteja. Art Goes Kapakan päättää kuorojen kierros, jolloin kymmenet kuorot kiertävät baareja ja päättävät kierroksensa yhteisesiintymiseen Senaatintorilla.

Edelleen Juhlaviikkojen ohjelmaan kuuluu vuotuinen Taiteiden yö, joka järjestetään Helsingin lisäksi useissa muissa Suomen kaupungeissa. Ensimmäinen Taiteiden yö järjestettiin Turussa ja Helsingissä jo vuonna 1989. Tuona elokuun yönä useat kaupungin museot, galleriat, kirjakaupat, teatterit ja kahvilat pitävät ovensa auki yömyöhään ja kadut täyttyvät performansseista.

Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali, jossa esitellään muotoilun eri osa-alueiden lisäksi mm. muotia, arkkitehtuuria ja kaupunkikulttuuria. Viikon aikana järjestetään suosittuja vuosittaisia tapahtumia kuten  Design Market, PechaKucha Night sekä Lasten viikonloppu. Lisäksi kaupunkikuvaa piristävät erilaiset muotoiluun liittyvät installaatiot.

Festivaalit tuovat katsottavaksi elokuvia, joita ei näe muualla Suomessa

Syksy on Helsingissä myös vahvasti elokuvafestivaalien aikaa. Syyskuussa järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa keskittyy indie-elokuviin sekä eurooppalaisiin, amerikkalaisiin ja aasialaisiin laatutuotantoihin, marraskuussa Nightvisions puolestaan juhlii pimeyttä kauhuelokuvien voimin ja Cinemaissi näyttää latinalaisamerikkalaisten elokuvien parhaimmistoa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään tänä vuonna jo 30. kertaa ja vuosittain kävijöitä on noin 60 000. Kymmenen päivän aikana valkokankailla nähdään kokoelma ensi-iltansa maailman elokuvafestivaaleilla saaneita helmiä, joista harva on kuitenkaan tulossa laajempaan levitykseen Suomeen. Keväisin ja syksyisin järjestettävä Nightvisions on omalla tontillaan marraskuussa Halloween-tunnelmissa. Nightvisions keskittyy genre-kauhuun ja tarjonnasta löytyy elokuvia sekä suuremmalle yleisölle, että erikoisherkkuja todellisille kauhuelokuvien ystäville. Mukana on perinteisesti myös muutama huonoudellaan huomiota herättänyt elokuva.

Syysiltaa viettämään ravintolaan

Lokakuussa kannattaa suunnata ravintolaan ja myös niihin ravintoloihin, jotka ovat aiemmin jääneet kokeilematta. SYÖ Helsinki! -kampanjan myötä useat kaupungin ravintolat tarjoavat annoksia 10 eurolla, joten tässä on hyvä tilaisuus kokeilla normaalisti kalliimmankin ravintolan tarjontaa. Tapahtuman järjestää City-lehti.

Tv-sarja-maraton ja höyryävä kaakao odottavat

Syksyn hämärästä ja tunnelmasta voi nauttia mainiosti myös kotisohvalla. Tämä vuodenaika on täydellinen siihen, että kaivetaan jälleen kynttilät, villasukat ja viltit esiin, etsitään sohvannurkasta mukava paikka ja otetaan kiinni kesän aikana rästiin jäänyt lempisarjan jaksot. Myös televisio palaa syysaikatauluun ja monet sarjat tauolta. Eri kanavilla on kuukausikohtaisia teemoja, Yle Teemalla esimerkiksi saksalaisen elokuvan kuukausi, jossa näytetään mainioita klassikoita eri vuosikymmeniltä. Älä unohda leffaeväitä!

Sukella nettiin ja kokeile kokonaan uutta harrastusta

Jos kaipaat kotona muutakin tekemistä kuin television katselua, nyt on mainio aika ottaa haltuun uusia taitoja. Netissä on tarjolla laadukkaita online-kielikursseja, joiden avulla pääsee hyvin vauhtiin uuden kielen opettelussa. Palkitse itsesi vaikkapa matkalla maahan, jossa pääset kokeilemaan opittua kieltä käytännössä. Toisenlaista jännitystä ja uusia kokemuksia voi hakea esimerkiksi ottamalla haltuun klassikkokasinopelien säännöt kotisohvalta käsin ja kokeilemalla onneaan virtuaalisessa blackjack-pöydässä tai kaiva kirjoitusideat pöytälaatikosta ja osallistu marraskuussa järjestettävään maailmanlaajuiseen NaNoWriMo-haasteeseen, jossa kirjoitetaan romaanikäsikirjoitus kuukaudessa. Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä taitoja voit opetella netin ja Youtube-videoiden avulla.

Uusi harrastus liikunnan parista

Syksy on parasta aikaa myös uuden liikuntaharrastuksen aloittamiselle. Monista lajeista on alkusyksystä tarjolla ilmaisia kokeilutunteja ja paljon järjestetään myös alkeiskursseja. Uudet liikuntaharrastuksen sopivat yhtä hyvin aikuisille kuin lapsillekin ja nykyään aikuisille on tarjolla mm. balettia ja taitoluistelua, joten alkuun pääsee vaikka harrastus olisi lapsena jäänyt haaveeksi. Hauskoja hetkiä tarjoavat myös esimerkiksi kiipeilykeskukset, joista suurin löytyy Myllypuron liikuntahallista.

Uimahallit ovat toki avoinna ympäri vuoden, mutta vielä syksylläkin pääsee halutessaan nauttimaan myös ulkona uimisesta. Uimastadion järjestää syksyisin suositus kuutamouinnin, jolloin altaaseen pääsee vielä kello 23 asti. Kauppatorin kupeessa sijaitseva Allas Sea Pool on avoinna ympäri vuoden ja lämmitetyssä merivesialtaassa polskiminen pikkupakkasessa onkin äärimmäisen rentouttava kokemus. Kaupungin yleiset saunat palvelevat toki myös syksyllä ja talvella.

Lumien tullessa voi kokeilla kaupungin ylläpitämiä hiihtoreittejä, joita löytyy kymmeniä kilometrejä esimerkiksi Keskuspuistosta, Paloheinästä ja Herttoniemen urheilupuistosta. Lisäksi Paloheinässä pääsee laskemaan pulkkamäkeä ja laskettelemaan. Meriveden jäätyessä kaupunkia voi ihailla retkiluistelun merkeissä rantoja kiertäen.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset