Helsinkiläisen rantalomaan riittää halu

Helsinkiläisen rantalomaan riittää halu

Kuka ei unelmoi kesäisestä rantaloman fiiliksestä, kun kaikki työtoverit ovat jo ottamassa aurinkoa jossain Dominikaanisessa tasavallassa tai Canarian saaristolla ja omaan lomaan on vielä ainakin kuukausi tylsää toimistotyötä, tapaamisia ja neuvotteluja? Helsingin asukkaille kävi erinomainen tuuri: rantaloman tunnelmaa ei tarvitse välttämättä lähteä hakemaan lentokoneella, vaan polkupyörä tai raitiovaunu riittää. Rantalomaan tosin kuuluu yleensä myös merimaisema hotellin edessä olevan uimahallin lisäksi, mutta Helsingissä voi vaikka kuvitella, että tällä kertaa matka hotellilta merelle on poikkeuksellisen pitkä ja voi jäädä laiskana lomailijana altaallekin – miksi ei? Lomallahan saa tehdä mitä tahansa tai olla tekemättä mitään! Helsingin kaksi maauimalaa pelastavat silloin, kun sietämätön lomaikävä iskee keskellä kaunista viikonloppupäivää.

Märät Terveiset Kumpulasta

Kuljetaan Hämeentietä Helsingin keskustasta poispäin ja huomataan Kumpulan kohdalla muutama uimarikuvalla varustettu opastaulu. Ne ovat tehty niin tavallisen tylsiksi, että paikkaa näkemättä ja tietämättä kuvittelee sen olevan aivan tavallinen uimahalli, jossa on uimaratoja, pari ponnahduslautaa ja lasten allas. Asia ei kuitenkaan yllättäen ole näin, koska suunta on Kumpulan maauimalaan: vuoden 1952 olympialaisten harjoitusaltaaksi rakennettuun urheilukeskukseen. Maauimala on upea idea sekä urheilu- että virkistyspaikkana, sillä siellä ei tarvitse tyytyä huonoon uimahalli-ilmaan, vaan sekä ilman laatu että lämpötila ovat luonnon sanelemia. Maauimala on tietysti kiinni talvisin, mutta sinne voi tulla vaikka joka kesäviikonloppu toukokuun puolivälistä elokuun loppuun ja jättää kesäloma jopa kokonaan pitämättä siirtämällä se marraskuulle, jolloin Caribialla on mangosesonki ja Helsingissä eletään vuoden synkintä aikaa. Kesällä Kumpulan maauimalan ovet ovat auki kaikille halukkaille ja pääsylippu aikuiselle ei maksa kuin 4.50 euroa, mikä on aivan naurettava hinta hauskanpidosta urheilukeskuksen alueella: uinnin lisäksi siellä voi pelata beach-volleya, mihin on omat alueensa, treenata koripalloa kaveriporukalla tai ihan vieraidenkin ihmisten kanssa, ja nauttia lapsirauhasta, kun perheen pienimmät pitävät omaa hauskaa lasten altaassa. Jos on kiinnostusta hypyistä, Kumpulasta löytyy vastaus siihenkin: alueella on erillinen hyppyallas, jonka hyppytornilla on eri korkuisia ponnahduslautoja ja hyppytasanteita. Joko himottaa päästä? Löytyy sieltä pomppulinnakin.

Uimastadion: Kaupunkilaisten Suosikki

Kumpulan maauimalan historiaan verrattuna, Uimastadionin tarina on synkempi: sen oli tarkoitus valmistua ennen vuoden 1940 olympialaisia ja palvella urheilijoita kisa-altaana, mutta sodan vuoksi olympialaisia ei tuona vuonna pidetty ja altaan rakentaminenkin venyi: se avattiin vasta vuonna 1947, ja sitä ennen jo olemassa olleita allasrakenteita käytettiin muun muassa sillin ja juuresten säilytyspaikkoina. Nykyään uimala tuntuu olevan helsinkiläisten suosikki, ja kauniina kesäpäivänä kävijämäärät saattavat nousta jopa viiteen tuhanteen, mikä on melkein yksi prosentti kaupungin väestöstä – ei paha! Liput maksavat saman verran kuin Kumpulankin maauimalaan, mutta alue on hieman erilainen: Uimastadion sijaitsee Eläintarhan ja Olympiastadionin välittömässä läheisyydessä, kun Kumpulan maauimala on piilotettu kaupungin syvempään kohtaan. Uimastadionille pääsee autolla hyvin, mutta ratikka tai polkupyörä pysyvät näillä kulmilla kuitenkin parhaina kulkuvälineinä: parkkeerausongelmat voi unohtaa kokonaan eivätkä ruuhkat häiritse sen enempää, kun koko kaupungin muukin kansa haluaa viettää kesäpäivän Olympiastadionin lähialueiden palveluita hyödyntäen. Niin kuin Kumpulan maailmalakin, Uimastadion tarjoaa kävijöille uimaratojen lisäksi hyppytornin ja lasten altaan, ja merkittävin ero on uimaradan pituus: Kumpulassa se on kaikille koulusta asti tutut 25 metriä ja Uimastadionilla oikeat olympialaiset 50 metriä. Uimastadion on kaiken lisäksi Suomen vanhin maauimala, jota ylläpidetään niin mahtavan kuntoisena, että sen historiasta ei kuvittelisikaan niitä faktoja, joita siellä todellisuudessa on.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset