Hiihtoloma Etelä-Suomessa

Hiihtoloma Etelä-Suomessa

Kun talvi on parhaimmillaan, vietetään Suomessa hiihtolomakautta. Se on viikon mittainen talviloma, joka ajoittuu noin helmi-maaliskuuhun. Se on nykyään porrastettu kolmen viikon ajalle eri puolilla Suomea, jotta kaikki eivät ryntäisi lomalle samaan aikaan.

Hiihtoloma otettiin alun perin käyttöön kaikissa Suomen kouluissa vuonna 1933, joten sen perinteet juontavat todella pitkälle. Alun perin hiihtoloman toivottiin tuovan koululaisille mukavaa vastapainoa sisällä opiskelun sijaan. Heidän toivottiin viettävän enemmän aikaa ulkona erilaisten hiihtoharrastuksien parissa. Tämä toteutuikin erittäin hyvin, varsinkin talvien ollessa erittäin lumisia ympäri maata vielä tuohon aikaan.

Vaikka hiihdon merkitys onkin vuosien varrella hieman vähentynyt, vietetään hiihtolomaa edelleen paljon matkustaen Pohjois-Suomeen hiihtämään ja laskettelemaan. Viikon mittainen loma antaa myös perheille yhteistä aikaa ja mukavan tauon opiskelun lomassa koululaisille. Sitä voidaan verrata hieman syyslomaan, joka myös toimii välitaukona kesken kiireisen lukukauden. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta matkustaa kauas pohjoiseen, vaan hiihtoloma vietetään Etelä-Suomessa. Nykyään etelän lumitilanne ei välttämättä aina ole kaikkein parhain hiihtoloman aikaan, mutta onneksi usein hieman luntakin löytyy. Eikä hiihtoloma välttämättä tarkoita enää niin kirjaimellisesti sitä, että silloin kuuluisi vain hiihtää. Lomalla voi tehdä paljon muutakin mukavaa.

Rentoa lomailua etelässä

Etelä-Suomi ei välttämättä tarjoa kovinkaan erikoisia hiihtomaastoja tai laskettelurinteitä, mutta muuta tekemistä löytyykin yllin kyllin. Jos koko perheen on mahdollista lähteä lomalle, on kylpyläloma erinomainen vaihtoehto hiihtolomalla etelässä. Monet kylpylät tarjoavatkin erilaisia hiihtolomapaketteja edulliseen hintaan. Tämä voi olla todella kiva vaihtoehto koko perheen yhteiseksi lomaksi. Kylpylöiden etu on myös se, että niihin pääsee usein helposti kulkemaan julkisen liikenteen avulla. Pääkaupunkiseudulla Flamingo Spa on erinomainen vaihtoehto, sillä sinne kulkee suora bussiyhteys. Se on täyden palvelun kylpylä, josta löytyy myös monipuolinen ravintolamaailma. Flamingo Spa sopii hyvin myös yhden päivän kylpyläreissuksi, jos pidempään matkaan ei ole aikaa.

Rentoa lomailua etelässä

Ulkoilusta nauttivat voivat keksiä vaikka mitä jännittävää tekemistä ihan kotikulmilla. Tämä tietenkin riippuu hieman säästä ja kylpyläloma voikin olla hyvin varteenotettava vaihtoehto räntäsateen keskellä. Mutta jos sää vain suinkin sallii, voi oma kotiseutu tarjota myös paljon kaikenlaista tekemistä. Aurinkoisena talvipäivänä on kiva lähteä retkelle metsään tai erilaisiin läheltä löytyviin luontokohteisiin. Lomalla ei aina välttämättä tarvitse olla niin erikoista tekemistä. Joskus pelkkä mäenlasku naapurien kanssa voi olla parasta viihdettä koko perheelle. Oikein lumisena talvena yhteisen mäenlaskupaikan tekeminen tai vaikkapa lumilinnan rakentaminen tuo kaikki seudun lapset ja nuoret yhteen. Kun ulkoleikkeihin pakkaa mukaan kunnon eväät, voi leikki jatkua vaikka koko päivän.

Monissa kaupungeissa on huomioitu hiihtolomalaiset hyvin. Kaupungit tarjoavat erilaista toimintaa ja tapahtumia lomalaisille. Aina voi kokeilla jotain uutta ja parin päivän kaupunkiloma uudessa kaupungissa voi olla todella mielenkiintoinen koko perheelle. Kivan hotelliyön lisäksi voi tutustua kaupungin tarjontaa esimerkiksi museoihin ja teattereihin. Erityisesti isommat kaupungit kuten Helsinki, Turku ja Tampere ovat todella loistavia kohteita. Niistä löytyy tekemistä sekä isommille että pienemmille. Loman saa helposti kulumaan erilaisten puuhien parissa. Monesti vanhemmat stressaavat enemmän sitä, miten hyvin perheen pienimmät viihtyvät, vaikka loppujen lopuksi lapset ovat todella eteviä keksimään kaikenlaista mukavaa pikku puuhaa hyvinkin pienillä resursseilla. Ja ei ole lainkaan väärin olla vain kotona Etelä-Suomessa. Viettää mukavaa yhdessäoloaikaa läheisten kanssa, katsella elokuvaa kotisohvalta tai järjestää vaikka sauna-ilta hyvän naposteltavan kera lapsille ja heidän kavereilleen. Aina ei tarvitse lähteä sen kauemmas lomalla ja mukavaa puuhaa voi keksiä ihan omassa kodissakin perheen ja ystävien kesken.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset