Hyviä tekoja ohi mennen

Hyviä tekoja ohi mennen

Kulttuuriseikkailut alkavat melkein aina keskustasta ja hyvä taideseikkailu päättyy usein kaupungin Design District -kortteliin. Helsinki on mainio kaupunki sekä nykytaiteen luojille että klassisen taiteen rakastajille; Helsingistä saa niin monta erilaista kahvivaihtoehtoa kuin tuskin mistään muusta maailman kaupungista, mutta mitä meidän omatunto? Kun kaipaa jotain hyvää omaan karmaan ja haluaa olla muutenkin välillä hyviä tekoja tekevä ihminen, pääkaupungin ydinkeskustasta löytyy sille ainakin yksi sopiva paikka ja se on yllättäen Sanomatalo.

Kaikkea Mahdollista Samassa Rakennuksessa

Sanomatalo on liike- ja toimistorakennus, josta varmaan moni yritys haluaisi vuokrata itselleen kerroksen tai pari. Se on perusmoderni lasitalo, ja siellä majoittuu pakollisten kahvila- ja ravintolapalveluiden lisäksi esimerkiksi yksi Suomen suurimmista rakennuttajista Bonava. Ylimmät kerrokset kuuluvat rakennuksen nimen mukaisesti uutistoimituksille ja aulasta löytyy myös näyttelytilaa, missä aloittavat valokuvaajat ja taiteilijat ovat välillä esillä tuoreilla teoksillaan. Sanomataloon on yhden minuutin kävelymatka Helsingin päärautatieasemalta. Paikka, joka mahdollistaa hyvät teot keskellä kaupungin ruuhkaa, sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa ja se on nimeltään Veripalvelu.

Luovutuksen Aloittaminen Ei Ole Sen Vaikeampaa

Kunhan jaksaa hyvin ja tulee taloon avoin mielin. Luovutusta varten pitää olla olemassa Suomen poliisin myöntämä henkilöllisyystodistus eikä muuta tarvita, kunhan tuleva luovuttaja on täysi-ikäinen ja terve. Painorajoitus oli jossain vaiheessa 50 kiloa ja saattaa olla nytkin, grammoihin ei kuitenkin kukaan keskity. Paikan päällä täytetään kysymyslomake ja jos karenssille ei ole syytä, mennään tarkistamaan hemoglobiini: naisilla alaraja luovutukseen on 125 ja miehillä 135. Mikäli tämäkin lukema on OK, siirrytään odottamaan verenluovutusta ja otetaan samalla tuoretta mehua: nestettä pitää juoda paljon sekä verenluovutuspäivänä ennen luovutusta että pari päivää sen jälkeen, jotta elimistö palautuu tehokkaasti. Kun siirrytään verenluovutussaliin, ei tarvitse enää huolehtia mistään kuin ojentaa käsi ja nauttia elämästä. Luovutuksen jälkeen voi hengähtää vielä hetken aulassa ja lähteä pikku hiljaa kävelemään bussipysäkille. Ensimmäinen verenluovutus on aina iso kokemus, johon kannattaa suhtautua varovasti, ja kun kyseessä on Helsingin ydinkeskusta, on hyvä pitää kaveri mukana – tai vaikka luovuttaa kahdestaan. Jatkossa, kun kaikki sujuu jo automaattisesti ja huomataan, että säännölliset luovutukset helpottavat migreeniä (ja merkittävästi, nimimerkillä ”kokemusta on”), voi Sanomatalossa käväistä jo ohi mennen tekemässä aina pieni hyvä teko: meikäläinen harrasti sitä aina 18-vuotiaasta ja esimerkiksi ammattikorkeakoulun luentojen väliset tauot olivat hyvä aikaväli käydä Veripalvelussa: matka metrolla paikan päälle ei ottanut kuin kymmenen minuuttia suuntaan ja itse luovutus enintään tunnin. Samalla hoidettiin lounaskin.

Mitä Siitä Saa?

Jos kysytään rahasta tai muista kivoista asioista, niin ei mitään. Ei vapaata töistä eikä yliopistosta, kuin se monessa muussa maassa on; ei rahaa, jonka kuvittelisi motivoivan useamman luovuttajan ojentamaan kätensä, eikä julkista kunniaa, jos tätä varten on ajatellut alkaa harrastaa hyviä tekoja. Helsingissä on vain yksi paikka, missä pääsee luovuttamaan melkein aina, mutta meno paikan päälle on sen arvoista: mukaan saa hyvän mielen, jotain pientä kuten esimerkiksi hienon pinssin, luovuttajakortin, tietoa omasta veriryhmästä ja yleisterveydestä sekä jotain kivaa jouluksi postiin: meikäläisen tapauksessa Veripalvelun logolla varustetun juustoleikkurin. Oli yllättävää ja mukavaa. Jos on hankala käydä luovuttamassa keskustassa, kannattaa tutustua veripalvelupisteiden aikatauluun netissä, sillä liikkuvia pisteitä myös löytyy ja jotkut luovuttajat Helsingin raja-alueilta suosivat nimenomaan niitä. Miten asia olikaan, kun käy Helsingin ydinkeskustassa, kannattaa miettiä välillä itsekseen: olisiko nyt sopiva aika viettää tunti mukavassa seurassa ja tehdä taas ohi mennen hyvä teko?

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset