Jokaiselle oma muotiputiikki

Jokaiselle oma muotiputiikki

Kukaan tavallinen ihminen ei vapaaehtoisesti tunnusta ostavansa vaatteita kirpputoreilta, joten voin aloittaa ensimmäisenä: minä ostan. En pelkästään sieltä, mutta silloin tällöin sattuu. Muistan vielä naureskelleeni kämppäkaverilleni, joka paljasti uuden kauluspaidan ostopaikaksi UFF:n ja tänään en enää naureskele eikä kyse ole rahasta – se oli ihan oikeasti hieno kauluspaita! Tapauksesta ehti kulua jo viitisen vuotta, ja viime keväänä olin menossa islamilaista uskontoa harjoittavaan maahan vaalitarkkailijana, joten pukeutumishaasteita riitti. Oliko yksinkertaista? Ei alkuun. Lopuksi sain ostettua vajaalla kahdella kympillä yli kilogramman verran kauluspaitoja ja nyt sanon rehellisesti: second handit kannattaa.

Kierrätyksen Idea

Asumme muutenkin isossa kaupungissa. Kenen vaatekaapissa on vain käytössä olevia vaatteita? Ei kenenkään. Helsinki paistaa mainoksillaan ”osta kaksi saat kolme”, mutta harvemmin harkitsemme rehellisesti, tarvitsemmeko sen verran paljon. Tämä ei koske vain vaatteita, mutta niitä kuitenkin eniten. Kuka sen jälkeen kierrättää tai vapaaehtoisesti vie käyttämättömät kamansa hyväntekeväisyyspisteisiin tai edes kirppikselle asti? Hyvin harvat, mutta kun sieltä välillä ostaa, sinne myös vie. Helsingin secondeista, varsinkin muotoilukorttelin pikkukaupoista, on löytynyt yllättävän paljon kaikenlaista sopivaa: kymmenen vuotta vanhan vaatesarjan tavaroita laatumerkiltä, lämpimiä talvivaatteita, hienoja vöitä ja laukkuja – listaa voi jatkaa loputtomiin. Korostan siis vielä kerran: ei se rahasta ole kiinni vaan kätevyydestä ja ympäristöajattelusta. Kun tämän ajatuksen saa omaksuttua, voi laittaa kengät jalkaan ja lähteä roskaostoksille. No vitsi – kunnon ostoksia etsimään.

Niin Erilaisia, Niin Monipuolisia

Itse tykkään siitä, että kirppiksillä on aina monipuolisuutta. Ei siellä koskaan voi mitään, jos vaatteen koko ei sovi: se on siellä vain yhtenä kappaleena ja piste, mutta se tarkoittaa silloin myös ettei kenelläkään satu olemaan samanlaista. Ensimmäinen kirppikseni olikin jo mainittu UFF, kun se oli kerran jo kotonakin kehuttu. UFF on iso ketju, jolla on Helsingissä useampi kauppa ja joka kertoo itsestään laatuvaatteita koko perheelle myyvänä liikkeenä. UFF:n kaupoissa on vaatteiden ja kenkien lisäksi kaikkia mahdollisia asusteita ja jopa kodintekstiilejä, joten omatkin vanhat lakanat voisi sinne tuoda… mutta kyseinen ketju ottaa lahjoituksia vastaan vain vaatekeräys-palvelun kautta. Mikä ettei? Kannattaahan se joskus aloittaakin. UFF:n kauppoja löytyy Mannerheimintieltä, Runeberginkadulta, Arabiasta, Hämeentieltä ja Fredrikinkadulta, tosin Hämeentien liike on keskittynyt vain vintageen.

Fida on ihana tarina joka suunnasta katsottuna. Ei se mikään kirppis enää ole, kun oivaltaa sen, että Fida tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja humanitaarista avustusta jopa 48 eri maassa ja rahoittaa sen toiminnan noin 30 liikkeen tuotoillaan, jotka muodostuvat juuri meidän, vastuullisten ihmisten kierrättämistä vaatteista tai käyttötavaroista ja meidän ostoksista Fidan hyllyiltä. Kuulostaako ainakin kunnioituksen arvoiselta? Niin minunkin mielestä, eikä kieli enää käänny sanomaan yhdestäkään Fidan kaupasta ”kirppis” vaan nyt sanotaan jo ”hyväntekeväisyys- ja kierrätysmyymälä”. Fidalla toimii myös ilmainen noutopalvelu pääkaupunkiseudulla, joten jos lähin keräyslaatikko on kahden bussipysäkin matkan päässä ja kantamista on viidelle hengelle, kannattaa pyytää noutoa. Fida ei rajoitu pelkkiin vaatteisiin vaan ottaa vastaan ja myy myös harrastustarvikkeita, urheiluvarusteita ja -välineitä, sisustustavaroita ja huonekaluja, joten siinäkin mielessä se on erittäin kätevä palvelu: sen sijaan, että vie vanhat vaatteet roskakatokseen, huonekalut kierrätyskeskukseen, metalliesineet vastaanottopisteeseen, Fidan nouto hoitaa homman puolestasi viemällä kaiken tarpeettoman yhdellä kertaa ja vielä ilmaiseksi. Huippuajatus on ollut ketjun perustajalla, eikö vain? Fidan kauppoja löytyy ympäri Suomen, ja pääkaupunkiseudulla niitä on kymmenkunta, joten jos haluaa vastuulliseksi kuluttajaksi – Fida auttaa rahan ja tavaran kulkusuunnasta riippumatta.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset