Julkinen liikenne Helsingissä

Julkinen liikenne Helsingissä

Helsingissä asuva ei tarvitse autoa välttämättä lainkaan. Julkinen liikenne pääkaupungissa on todella hyvin suunniteltu, joten sinne matkustava tai siellä asuva voi jättää oman autonsa huoletta parkkipaikalle kaupungin laitamille tai jopa naapurikylään.

Helsingin sisäistä ja sen lähiliikennettä hoitaa yritys nimeltä HSL eli Helsingin Seudun Liikenne. Helsingissä toimivat niin bussit, raitiovaunut, metrot kuin lähijunatkin. Myös erilaiset lauttareitit kuuluvat julkisen liikenteen piiriin. Vaihtoehtoja matkustamiseen löytyy siis todella hyvin. Liput näihin edellä mainittuihin joukkoliikenteen välineisiin voi ostaa samasta lippuautomaatista tai jossain tapauksissa kuljettajalta. Sama lippu käy useaan kulkuvälineeseen, riippuen siitä minkä lippuvaihtoehdon matkustaja on valinnut. Matkustaminen pääkaupungissa on tehty hyvin helpoksi ja yksinkertaiseksi.

Töihin Helsinkiin kaupungin ulkopuolelta

Monet Helsingissä työssäkäyvistä ihmisistä asuvat joko ihan Helsingin laitamilla, hieman kaupungin rajojen ulkopuolella tai jopa hieman kauempana maaseudulla. Kaikista näistä kohteista pääsee Helsingin keskustaan kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla, lähijunilla, busseilla, metrolla tai raitiovaunuilla. Julkisen liikenteen reitit on suunniteltu kattamaan koko pääkaupunkiseutu, joten Helsinkiin on helppo matkustaa vaikka vähän kauempaakin. Reittien aikataulut erityisesti normaaleina työaikoina ovat hyvin kattavat, joten matkustaja ei joudu kovin kauaa odottelemaan esimerkiksi bussiaan.

Töihin Helsinkiin kaupungin ulkopuolelta
Töihin Helsinkiin kaupungin ulkopuolelta

Helsingissä työssäkäyvä matkustaja voi ostaa kätevän kuukausilipun, jolloin hänen ei tarvitse seurailla lippujen hintoja tai etsiskellä lippuautomaatteja päivittäin. Lippu on samalla voimassa monissa kulkuvälineissä. Sama lippu kattaa niin metrot, bussin, lähijunan kuin raitiovaunutkin. Jos työläinen matkustaa paljon ja lipulle on tarvetta kaikkina kuukausina vuodessa, tarjolla on myös rajaton vuosikortti. Tällöin lippua ei tarvitse ostaa, kun sen yhden kerran vuoden aikana. Kannattaa tosin ottaa huomioon, että Helsinki on jaettu erilaisiin matkustusvyöhykkeisiin. Lippua ostettaessa tulee ehdottomasti valita lippu oikealle vyöhykkeelle. Näin matkustaja välttyy mahdollisilta lisämaksuilta, jos sattuu usein matkustamaan ostamansa matkustusvyöhykkeen ulkopuolelle. Lisätietoja vyöhykkeistä löytyy netistä. Lippujen hinnat löytyvät myös kätevästi HSL:n kotisivuilta kaikille vyöhykkeille jaoteltuina. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua näihin nettisivuihin, koska matkustusmahdollisuudet ovat niin mahtavat.

Turistina Helsingissä

Turistina on helppo olla Helsingissä. Turistin on helppo matkustaa Helsingissä julkisilla kulkuneuvoilla. Kaikki päänähtävyydet löytyvät yleisten kulkuneuvojen reittien varsilta. Turistin ei siis tarvitse vuokrata autoa liikkuakseen Helsingissä tai tutustuakseen tähän kauniiseen kaupunkiin Itämeren rannalla. Helsingin lähisaaret voi myös tavoittaa julkisen liikenteen kautta. Lauttaliikenne toimii hyvin aktiivisesti ja se on osana julkista liikennettä, sen kautta voi tavoittaa esimerkiksi upean ja historiallisen Suomenlinnan tai todella kauniin Uunisaaren. Saarikohteita kuuluu lauttareitteihin kaikkiaan jopa 26 kappaletta. Turistilla on siis todella mahtavat mahdollisuudet tutustua Helsingin saariin ja katsella Helsinkiä saarilta ja mereltä käsin ajan kanssa erityisesti kesäaikana. Helsingin saaristo on todella kaunista aluetta. Kaikki saaret eivät ole auki ympäri vuoden, eli kannattaa tarkistaa matkusteluajat tarkkaan, ettei joku saarista jää ajankohdan takia tutustumatta.

Turisti voi ostaa haluamansa lipun vierailunsa ajaksi, vaihtoehtoja on useita. Tarjolla on erimittaisia lippuja, esimerkiksi vuorokausilippu tai viikkolippu. Liput voi ostaa HSL:n omista lippupisteistä, älypuhelimella HSL-sovelluksella tai ihan R-kioskeilta. Lippuja ei siis tarvitse olla jatkuvasti ostamassa, vaan turisti voi pelkällä yhdellä matkalipulla tutustua Helsinkiin usean päivän ajan. Järjestelmä on todella kätevä ja helppokäyttöinen. Turisti voi tutustua HSL:n lipulla Helsingin lähikuntiinkin, koska matkustus lähikuntiin ei vie suuresti aikaa ja sinne voi matkustaa samalla HSL:n lipulla. Helsingin lisäksi turistille aukeaa siis monta kohdetta.

Helsinki on todella monipuolinen kohde, jossa paikallinen julkinen liikenne todella toimii. Julkinen liikenne on kattava niin ydinkeskustassa kuin lähikunnissakin. Julkinen liikenne sopii niin työssäkäyville, opiskelijoille kuin turisteillekin. Aikataulut ovat kattavat, eikä suuria ruuhkia pääse syntymään aikataulujen kattavuuden ansiosta.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset