Kansallisteatteri on suomenkielisen teatterin ensimmäinen kulmakivi

Kansallisteatteri on suomenkielisen teatterin ensimmäinen kulmakivi

Helsingissä sijaitseva Suomen Kansallisteatteri on perustettu vuonna 1872 ja se on maailman vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. Teatterin ohjelmisto on sen perustamisesta lähtien koostunut kotimaisesta draamasta, ulkomaisista näytelmistä sekä klassikoista. Ensimmäiset 30 vuotta teatteri toimi Arkadia-teatterin tiloissa ja tuolloin teatterin nimi oli Suomalainen Teatteri. Onni Törnquist-Tarjanteen suunnittelema nykyinen upea, uusromanttista tyylisuuntaa edustava teatterirakennus otettiin käyttöön 9. huhtikuuta vuonna 1902 ja nimi muutettiin Suomen Kansallisteatteriksi. Teatterirakennus sijaitsee Rautatientorin laidalla. Teatterirakennuksen edessä, Rautatientorin aukiolla istuu Aleksis Kiven patsas. Teatterin pohjoispuolella sijaitsee puolestaan suihkulähde ja Kaisaniemen puisto.

Teatteria viidellä erilaisella näyttämöllä – ja välillä muuallakin

Kansallisteatterissa esityksiä nähdään viidellä eri lavalla. Teatterissa nähdään vuosittain noin viisitoista ensi-iltaa ja ohjelmisto sisältää yli 30 erilaista esitystä. Kansallisteatterin Suuri näyttämö on edelleen Suomen kansallinen päänäyttämö, jonne mahtuu jopa 885 katsojaa. Teatterisali on sisustettu mahtipontisesti ja koristeltu kullatuin yksityiskohdin, penkkirivejä peittää punainen sametti. Myöhemmin Suuren näyttämön rinnalle on perustettu vuonna 1954 Pieni näyttämö, jonne mahtuu 307 katsojaa. Vuonna 1976 Willensaunan katsomoon mahtuu 154 katsojaa. Vuonna 1987 Omapohja jo huomattavasti kodikkaampi ja intiimimpi esityspaikka, sinne mahtuu 80 katsojaa. Viimeisin lisäys teatterin esityspaikkoihin vuonna perustettu 2010 Lavaklubi, joka on tuonut teatteriin lisää monipuolisuutta. Teatterissa riittää siis varsin erilaisia esityspaikkoja ja toisinaan esityksiä on viety jopa teatterin maalaamoon ja harjoitushuoneeseen. Vuoden 2014 aikana Kansallisteatterin eri esityksen houkuttelivat paikalle yhteensä yli 177 000 katsojaa.

Suurin osa esityksistä tapahtuu teatterin historiallisessa päärakennuksessa, mutta vuonna 2010 perustetun kiertuenäyttämön myötä teatteria on viety myös sellaisiin paikkoihin jossa sitä ei yleensä näe, eli esimeriksi sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin. Kiertuenäyttämön avulla teatteri haluaa edistää taiteen keinoin terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa.

Yhdistelmä historiaa, klassikoita ja uusia tuulia

Kansallisteatterin lavalla ovat sen historian aikana esiintyneet kaikki Suomen eturivin näyttelijät ja mukaan mahtuu varsin värikkäitä persoonia. Teatteriin ovat kirjoittaneet näytelmiä mm. Aleksis Kivi, Minna Canth, Eino Leino, Hella Wuolijoki, Maria Jotuni, Sofi Oksanen, Reko Lundán, Pirkko Saisio, Laura Ruohonen, Juha Jokela ja Juha Hurme. Kotimaisen draaman ja ulkomaisten klassikoiden lisäksi näyttämöllä on nähty myös tuoreimpia ulkomaisia esityksiä.

Kansallisteatterin uuden talon avajaisnäytelmänä nähtiin vuonna 1902 Aleksis Kiven kirjoittama Lea. Lea sai ensiesityksensä jo vuonna 1869 ja sitä pidetään suomenkielisen teatteritoiminnan ensimmäisenä esityksenä. Pienen näyttämön avajaisesityksen toimivat Eino Leinon teos Tarquinus Superbus ja Tennessee Williamsin kuuluisa Lasinen eläintarha. Willensaunan ensimmäinen esitys oli Martin Sorescun näytelmä Elämänkehto. Omapohjassa nähtiin ensimmäisenä Ilpo Tuomarilan Exit.

Kansallisteatteri on halunnut aina panostaa kansainvälisyyteen. Jo teatterin ensimmäiset johtajat, sisarukset Kaarlo ja Emilie Bergbom, matkustivat itsekin paljon hakien vaikutteita ulkomailta. Erityisesti Kaarlo vietti paljon aikaa Saksassa etsien näytelmiä, jotka sopisivat Suomalaisen Teatterin näyttämölle. Kansallisteatterin pääjohtajana vuosina 1917 – 1950 toiminut Eino Kalima oli puolestaan opiskelut Venäjälle ja painotti vahvasti venäläisen teatteritaiteen traditiota. Tehtävässä Kalimaa seurannut Arvi Kivimaa avasi ovia läntiseen Eurooppaan. Nykyinen pääjohtaja Mika Myllyaho on pyrkinyt aktiivisesti tuomaan Helsinkiin vierailuja ja laajentanut yhteistuotantoja.

Teatterin esityksiin kannattaa varata liput ajoissa etukäteen, sillä erityisesti pienempien näyttämöiden katsomot myydään nopeasti loppuun. Teatterin yhteydessä voi tutustua Suomen Kansallisteatterin säätiön historiaan. Säätiö on perustettu jo Suomen suurruhtinaskunnan aikana, jolloin suomi oli vielä vähemmistökieli. Suomenkielisellä teatterilla onkin ollut vahva rooli Suomen itsenäistymisprosessissa ja kansallisen itsetunnon ja yhteenkuuluvuuden kehittämisessä.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset