Kontrasteja hakien

Kontrasteja hakien

Viikonloppu Helsingissä voi tuntua tylsältä, kun sitä ei suunnitella ja laiskotellaan sängyssä puolipäivään asti – varsinkin talvella. Lauantai menee helposti kotipuuhissa, mutta mitä sunnuntai? Haudataanko sekin menneisyyteen muistoilla varustamatta vai lähdetäänkö hakemaan jotain uutta mieleen – ihmettelemään, vertailemaan ja vaikuttumaan? Yhden päivän ohjelmaan mahtuu hyvin kaksi täysin erilaista museota, joissa käynnit ovat niin erilaisia ja uutta täysiä, että päivä jää varmasti muistiin kontrastitapahtumana. Lähdetään tutkimaan, mitä kontrasteja tarjoaa Helsinki tänään?

Tekniikan Museo

Insinöörinä meikäläinen on jo väkisin oppinut, että tekniikka on hauskaa, mutta terveen ihmisen korvaan Tekniikan museo jättää hirveän tylsyyden kaiun: siis kaksi maailmankaikkeuden tylsyyden symbolia, tekniikka ja museo, samassa rakennuksessa? Ei, kiitos. Mutta jälkikäteen voi ihmetellä, kuinka mielenkiintoista nähtävää voi välillä paljastua tylsienkin sanojen ja nimien takaa – ja Viikissä sijaitseva Tekniikan museo on hyvä esimerkki siitä, Heureka-keskuksen jälkeen tietysti. Tekniikan museossa pääsee harvemmin kokemaan oivalluksen tunnetta, mutta sieltä saa faktoja, ja museon iskulause sanookin kävijöille näin: katko menneisyyteen, näe tulevaisuuteen! Museon perusajatuksena on siis näyttää ihmisen, ajan ja teknologian suhteita ja niiden kehittymistä vuosien saatossa kiinnostavalla ja yleishyödyllisellä tavalla – niin, että jokainen kaukanakin tekniikan maailmasta elävä ihminen löytää ja poimii museosta jotakin hänelle itselleen tärkeää ja silmiä avaavaa. Museon näyttelyt vaihtelevat, mutta suhteellisen harvoin, joten siellä riittää käydä kerran parissa vuodessa tarkistamalla kuitenkin etukäteen, mitä museossa tapahtuu tai tulee tapahtumaan juuri nyt. Tekniikan museoon pääsee kahdeksalla eurolla ja melkein millä tahansa Viikkiin menevällä bussilla. Kannattaa varautua siihen, että Tekniikka-sanan sävy vaihtuu omassa mielessä aivan täysin tämän museokäynnin jälkeen, ja hyvää asennetta pitää olla mukana. Insinöörinä voisin lopuksi korostaa, että jos tekniikka ei tunnu mielenkiintoiselta, ei ole tekniikassa vika – vitsi.

Arabia: Toimii Aina

Arabian ja Iittalan astiat ovat jo aikoja sitten nousseet suomalaisen suunnittelun klassikkohyllylle ja toimivat aina: en ole siis nähnyt yhtään paikkaa, jossa niitä oltaisiin käytetty sopimattomasti. Merkeillä on pitkä historia, johon pääsee tutustumaan muun suomalaisen suunnittelun historialla maustettuna Designmuseossa – ja sinne pääsee helposti tekemällä reippaan kävelylenkin ravintola Koskenrannasta, missä hyvin todennäköisesti tuli ruokailtua Tekniikan museon käynnin jälkeen. Designmuseon pääsylippu aikuiselle maksaa 12 euroa, ja ennen sisään astumista kannattaa edes yrittää heittää tekniikan ajatukset pois – tai toisaalta voi ne jättääkin, jos haluaa tehdä suunnittelumuseokäynnistä oikean aivoseikkailun. Tämä siis siksi, että tekniikka ja muotoilu kulkevat logiikan mukaan aina käsi kädessä, mutta todellisessa elämässä niiden yhteistoimivuus herättää välillä kysymyksiä: miten muuten selitetään autojen niin sanottu ”turha tila” tai mahdottoman isoiksi suunnitellut seinähyllyt, joihin ei kuitenkaan mahdu yhtä kukkamaljakkoa enempää tavaraa eikä niiden kiinnitys kestä kuin kahden sanakirjan painoa? Muotoilumuseossa käynti ei anna siihen yksiselitteistä vastausta, mutta se talo on taidetta täynnä – sellaista, joka vaikuttaa monella eri tavalla: ihastuttaa, ärsyttää ja ihmetyttää, mutta ei koskaan jätä katsojaa välinpitämättömäksi. Designmuseon näyttelyt voi tarkistaa sen kotisivuilta ja jos mikään ei osu mieleen, niin ainakin tulevista näyttelyistä voi valita sopivan, sillä museon henkilökunta on ystävällisesti ilmoittamassa niistä ennakkoon.

Kummemmasta Päästä

Helsinki on kontrasteja täynnä kaupunki, vaikka sitä ei heti sellaiseksi koekaan. Sen uusklassismin tyyliset vanhat rakennukset luovat kestävyyden ja vahvuuden tunnelman, johon taas nykyajan arkkitehtuuri ja taide sulautuvat enemmän kuin hyvin: kaikki oudoimmat ratkaisut, joita kaupungista löytyy, ovat tosiasiassa tarkkaan mietittyjä ja harkittuja, ja tällainen kontrastipäivä, johon mahtui sekä tekniikan että muotoilun museokäynnit, avaa Helsingin sekä vierailijalle että asukkaalle paljon paremmin ja selkeämmin, kuin nykykaupunkikirja tai tauotta faktoja sylkevä matkaopas.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset