Kuin kaliforniassa

Kuin kaliforniassa

Helsinki tuntuu tyypilliseltä pohjoismaiselta kaupungilta: vähän harmaampi kuin muut Euroopan kaupungit, vähän enemmän moderni, hieman pienempi ja luonnoltaan aika yksinkertainen – nurmikoita ja paikoin mäntyjä, kuusia ja koivuja. Siinäkö se? Ei kai. Helsingistä löytyy sellainen paikka, jossa en ole käynyt vuosien aikana kun asuin siellä – ja kun siskoni laittoi kuvia siitä, olin melkein uskonut hänen vitsiin: ”Mistä nämä kuvat on?” – ”Kaliforniasta!” naureskeli sisko ja minä lähdin etsimään sitä salaperäistä paikkaa.

Hernesaaren Rannalle Hengailemaan

Eipä kestänyt googlettaminen edes minuuttia, kun Hernesaari sieltä tuli. Ei muuta kuin käymään paikan päällä, joten päivälippu julkisiin ja menoksi. Hernesaarelle pääsee bussilla helpoiten, ja lähiaikoina kaupungin suunnitelmiin kuuluu Hernesaaren ratikkajatkeen avaaminen käyttöön: sitä ollaan suunniteltu nyt syksyksi 2018, mutta valitus hallinto-oikeuteen muutti aikataulua ja tämän hetken arvioitu avausajankohta on alkutalvi 2019. Metrollakin pääsee alueen lähelle, mutta ei ihan sen ytimeen: Ruoholahden metroasemalta on vajaat kolme kilometriä kävelymatkaa. Toisaalta Hernesaaren rantahan on kesäpäivien viettopaikka, joten puoli tuntia pitkä kävelylenkki vain piristää ja tuo enemmän kesähengailun tunnelmaa päivään, eikö niin?

Muutenkin Kuin Keikalle

Hernesaari on muuttunut viime vuosien saatossa merkittävästi ja tulee muuttumaan vielä paljon: kaupunki kehittyy, ja esimerkiksi Jätkäsaaren aluekaan ei ole enää yhtään samanlainen kuin kymmenen vuotta sitten. Näin tilanne on myös Hernesaaren kohdalla, jonka jatkaminen merta täyttämällä ei saa enää ketään ihmettelemään kaupungin alueratkaisuja. Tänä päivänä Hernesaaren ranta onkin kesäaluetta, joka avaa ovensa kävijöille vapun aattona ja päättää palvelunsa aina talvikaudeksi. Aluetta voi hyvin sanoa Välimeren henkiseksi, mutta omasta mielestäni Kalifornia sopii paljon paremmin: ranta ei ole niin täynnä porukkaa tavallisena kesäpäivänä kuin suosituimmat lomakohdat Välimerellä, ja muistuttaa enemmän kaupungin omien asukkaiden lepopaikkaa – ja sellaiseksihan se on suunniteltukin. Hernesaaren rannalla on useita ravintoloita, kahviloita ja baareja, joissa voi tankata lisää energiaa, kun kesäisen päivän löhöilyväsymys iskee. Kävelyalueena se ei ole mikään iso paikka, ja Los Angelesin tai San Franciscon puistoihin sopiva laiskottelijan käyttäytymistapa sopii erinomaisesti Hernesaarellekin. Rannan porukka on nopeasti kehittyvä, kreatiivinen nuorisotiimi, ja heiltä saa neuvoa tilanteeseen kuin tilanteeseen: alueella järjestetään musiikkikeikkoja isoine lavoineen ja telttoineen, ja niin myös isot juhlat, kuten esimerkiksi ”kovat” häät tai valmistuvan insinöörin juhlat on kätevää järjestää juuri siellä. Alueesta valitetaan jonkun verran kaupungille, koska lähiasukkaat kärsivät välillä melusta, mutta maalaisjärjellä juhlien pärjää kyllä riittävän pitkälle.

Meneekö? Pääseekö?

Rannalta löytyy kaikkea, palmuista saunaan. Se, mikä tekee Hernesaaren rannasta houkuteltavan paikan käydä, on sen tunnelma: sinne ei jokainen Helsingin asukas ihan noin vaan mene, koska sen läheisyys keskustaan on hyvin ehdollista ja joillekin parin kilometrin kävelymatka laiskottelupaikalle saattaa olla isompikin kynnys lähteä. Muille kuin kaupungin tavallisille asukkaille Hernesaaren rannan porukka tarjoaa yhteistyötä tapahtumien järjestämisessä, ja niitä tapahtumia ovat olleet viime vuosina urheiluseurojen järjestämät pienemmät ja isommat lajien teemapäivät, yritysten omat juhlat, festarit, musiikkikeikat, ja tarvittaviin oli tietysti järjestetty myös oma median akkreditointi. Tavallisena ihmisenä Hernesaaren rannalle kannattaa mennä, kun on hauska hymy suussa ja pilke silmäkulmassa, koska rannan tunnelma vain korostaa hyvää mieltä. Kun taas kyse on yrityksestä ja järjestettävästä tapahtumasta, kannattaa ehdottomasti kääntyä rannan henkilökuntaan: heidän tiimi on käynyt jo ainakin jonkinlaisen koulun eri juhlien ja keikkojen järjestämisessä, joten heidän kokemusta kannattaa hyödyntää – siitähän se alueen kehitys ja samalla asiakkaan tyytyväisyys muodostuu.

Muutenkin Kuin Keikalle

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset