Luontoon pääkaupungissa

Luontoon pääkaupungissa

Lyhyen kävelymatkan päähän Herttoniemen tai Kulosaaren metroasemilta on sijoittunut sekä helsinkiläisen että pääkaupungin vieraan loistava luontoonpääsymahdollisuus nimeltään Kivinokka. Voi sinne mennä myös autolla, mutta kun noudattaa hyvää tapaa jättää se viikonloppuisin kotiin, valitsee lopuksi polkupyörän. Paikalle pääsee jopa omalla tai vaikka Natura Vivalta vuokratulla soutuveneellä, kajakilla ja niin myös pienelle perämoottoriveneelle löytyy rantautumispaikka, mutta isommalle alukselle Kivinokka ei pysty tarjoamaan siihen sopivaa laituria. Okei, kiva tietää, miten pääsee, mutta miksi sinne ylipäätään mennään?

Merkittävä Kulttuurihistoriallinen Ympäristö

Kuulostaa tylsältä. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä paikan status perustuu sen ikään ja merkitykseen: Kivinokan alue on pysynyt helsinkiläisten suosikkina vapaa-ajan viettoon jo 1900-luvun alusta ja on aktiivisessa kaupunkilaisten käytössä tänäkin päivänä. Alueella on hienojen meri- ja metsämaisemien lisäksi useita huomion arvoisia kohteita kuten yksi Helsingin vanhimmista siirtolapuutarhoista Herttoniemen siirtolapuutarha, uimarantoja rantapallokenttineen ja hiekkalinnoineen, kesäteatteri ja täysin erilainen tunnelma, joka poikkeaa Helsingin ydinkeskustan ilmapiiristä luonnon läheisyydellään ja kylän kaltaisella ilmeellään.

Kierrettäviä Kohteita

Kivinokkaan on säilynyt vanha Kulosaaren kartano, jonka ympärille koko Kivinokan alue aikoinaan valmistuikin ja nykyisen virkistyspaikan maat olivat kartanon herrasväen omaisuutta. Vaikka kartanon historia ulottuu jopa 1500-luvulle, tähän päivään vanhin pystyssä pysynyt rakennus eli kartanon päätalo oli rakennettu 1800-luvun alussa, tosin sen viereen pystytetyt huoltorakennukset kuten leivintupa ja uimahuone saattavat olla päärakennusta vanhempia projekteja. Kartanon olemassaolo Kivinokassa helpotti myös vuonna 1962 perustetun venekerhon nimeämistä ja siitä tuli Kartanon Venekerho, jonka rannasta löytyy tilaa noin 150 veneelle ja venekerhon veneet ovatkin nähtävää kamaa, sillä kyse ei ole vain tavallisista Terhi-veneistä vaan venekerhon jäsenet touhuavat omien vesikulkuvälineidensä kanssa kaikkea mahdollista – ja välillä mahdotontakin.

Kivinokan alueen luontopolkua on käveltävä mieluummin rauhalliseen tahtiin kuin juoksulenkkitapaan ja tutustua matkan varrella ilmestyviin kyltteihin, joista voi lukea erilaisia faktoja ympäröivästä luonnosta ja nauttia luonnon luomista muodoista kaikessa rauhassa: esimerkiksi aarnimetsä ja tervaleppälehto ovat sellaisia luonnon muodostamia paikkoja, joita harvemmin näkee muuallakin metsässä pääkaupunkiseudusta puhumattakaan. Luontopolun tuntuessa liian lyhyeltä – se ei ole kuin muutama sata metriä pitkä – voi ottaa suuntaa myös metsään suoraan samalta polulta ja löytää sieltä jääkauden muodostama hiidenkirnu, ihmetellä hiljaista tuulta ja hyönteisten päästämiä ääniä eikä miettiä ilmansuuntia: eksyminen on Kivinokan metsässä mahdotonta, sillä sen koko pakottaa kuitenkin jossain vaiheessa alueen reunalle sivilisaatioon.

Oma Paikka Kivinokasta?

Yksi Kivinokan helmistä siirtolapuutarhan rinnalla on sen kesämaja-alue, josta paikkansa löysi melkein kuusisataa pientä kesämajaa. Lähes kaikki majat ovat sähköttömiä, joten vanhan ajan tunnelmaa on enemmän kuin tarpeeksi, ja erinomaisena bonuksena: kesämaja-alueella ei ole aitoja tonttien ympärillä eikä ole itse tonttejakaan, vaan alue on kaikkien halukkaiden käytössä – maalaisjärjellä ja muiden kunnioittamisella tietenkin – ja siellä sekä vietetään rauhallisia kesäpäiviä että järjestetään kunnon bileitä, paistetaan lihaa ulkona, juodaan kaasupolttimella keitettyä kahvia, pelataan ulkopelejä, avataan salaisuuksia ja sydämiä iltaisin ja eletään siis täysin omaa metsäelämää, jossa kaikille ja kaikelle on tilaa eikä ison kaupungin läheisyys paina päätä. Kesämaja-alueella onkin eroja siirtolapuutarhoihin, ja itse tykkään kyllä enemmän nimenomaan tällaisesta luontomajailusta, koska se ei sinällään sido mihinkään eikä vaadi mitään kuin olla oma itsesi. Näitä majoja näkee silloin tällöin myynnissäkin, joten jos muutaman käyntikerran jälkeen Kivinokan alue tuntuu edelleen houkuttelevalta, kannattaa miettiä liittymistä luonnon läheisen porukan piiriin ja hankkia oma paikka vanhan ajan herrasväen mailta.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset