Museovierailulla Suomessa

Museovierailulla Suomessa

Suomessa on kaiken kaikkiaan yli tuhat erilaista museota. Suomi ei ehkä ole varsinaisesti tunnettu museoistaan, mutta tarjontaan kannatta ehdottomasti tutustua, mikäli kulttuurituntemus on sydäntä lähellä tai tekee mielesi vain nauttia esimerkiksi lumoavasta kuvataiteesta tai urheiluhistorian havinasta.

Suomen museoista noin 300 kappaletta ovat auki ympärivuotisesti, ammattimaisesti hoidettuina ja loput ovat suloisia kotiseutumuseoita, jotka ovat yleisölle avoinna lähinnä vilkkaimpaan kesäaikaan. Suomessa on tällä hetkellä käytössä niin kutsuttu museokortti- järjestelmä, joka helpottaa aktiivisen museokävijän harrastamista ja on houkutellut myös uusia uteliaita vieraita. Suomalaiset ovat siis pikkuhiljaa löytämässä museonsa ja vuonna 2017 museokäyntejä olikin jopa 7,1 miljoonaa, eli selkeästi enemmän kuin milloinkaan ennen. Museokortti kustantaa noin 70 euroa ja sillä pääsee vuoden ajan, täysin vapaasti vierailemaan niin monessa Suomen museossa, kuin suinkin ehtii ja haluaa. Museot eivät ole enää vain keski-ikäisten sunnuntaiviihdettä, vaan museot ovat alkaneet kiinnostaa myös nuorta väestöä. Museoita löytyykin niin monenlaisia, että itseä kiinnostavan aiheen löytäminen onkin varsin helppoa. Myös omasta kotikaupungista takuulla löytyy useampia kohteita katsastettavaksi, eikä museokäynnille aina tarvitsekaan matkustaa pitkiä matkoja. Pienet museot tarjoavat yleensä kurkistuksen kyseisen paikkakunnan kulttuurihistoriaan ja maamme suurimmat pitävät sisällään muun muassa suomalaista designiä ja kuuluisimpien kotimaisten taiteilijoiden luomuksia.

Suosituimmat museot

Ateneumin taidemuseo on yksi Suomen tärkeimmistä museoista. Se sijaitsee Helsingissä rautatientorin varrella ja on osa Kansallisgalleriaa. Rakennus valmistui vuonna 1887 ja edustaa uusrenesanssia tyylisuuntaa. Ateneumin suosituimmat näyttelyt ovat olleet vuosien 2009 ja 2010 taitteessa pidetty Picasso- näyttely, 2004-2005 taitteessa järjestetty Edelfelt- näyttely sekä kuusi kuukautta vuonna 2014 kestänyt Tove Janssonin näyttely. Taidemuseon kokoelmiin kuuluu maalaus- ja veistoskokoelmien lisäksi muun muassa grafiikkaa, piirustustaidetta sekä erillinen kansainvälinen kokoelma.

Nykytaiteenmuseo Kiasma sijaitsee myöskin Helsingissä ja on niin ikään osa Kansallisgalleriaa. Se perustettiin vuonna 1990 ja pitää sisällään pääasiassa nykytaiteen näyttelyitä sekä usein myös erilaisia tapahtumia ja esityksiä. Kiasma on toiminut alusta asti varsin aktiivisena keskustelunaiheena, niin näyttelyihin, arkkitehtuuriin kuin sen johtajanvaihdoksiinkin liittyen. Taidekokoelmaan kuuluu 8000 teosta ja sen kartoittamisen painopiste on vahvasti suomalaisessa taiteessa. Turun Puolalanmäellä sijaitsee Turun taidemuseo, jonka toimintaa ylläpitää Turun Taideyhdistys ry. Vaikuttavan näköinen rakennus on arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema ja valmistui vuonna 1904. Avautuessaan se oli Suomen historian toinen, nimenomaan museokäyttöön suunniteltu rakennus. Ensimmäinen oli Ateneum. Turun Taidemuseon vuosittainen kävijämäärä on noin 50 000 ja se järjestää usein myös ilmaiskäyntejä vierailijoilleen. Myös Turun Taidemuseo panostaa suomalaiseen taiteeseen ja sen kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä noin 6500 teosta. Taidemuseossa on myös pimiö sekä Studio, joissa esitellään vaihtelevia, yleensä nykytaiteeseen liittyviä näyttelyitä. Amos Rex on Helsingin Lasipalatsissa sijaitseva uusi taidemuseo, joka avattiin vasta vuonna 2018. Se on noussut nopeasti suosioon ja sen ensimmäinen näyttely oli varsinainen menestys, keräten 268 000 kävijää. Amos Rexissä yhdistyvät varsin modernisti niin uusi, kuin vanhakin ja sen näyttelyohjelmaan kuuluu kokeilevaa nykytaidetta, muinaisia kulttuureita sekä 1900- luvun modernismia. Amos Rex kertoo haluavansa esitellä virkistävästi ja elämäniloisesti ihmisiä kiinnostavaa taidetta. Amos Rexiä edelsi Amos Andersonin taidemuseo, joka toimi Helsingissä Yrjönkadulla aikavälillä 1965-2017. Amos Andersonin perustama yhdistys rahoittaa nykyisen Amos Rexin toimintaa. Luostarinmäen käsityöläismuseo on myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde. Se sijaitsee Turun keskustassa ja kuuluu Turun museokeskukseen. Se on viehättävä ulkoilmamuseo, joka rakennukset sijaitsevat yhä alkuperäisillä paikoillaan. Kyseessä onkin puutaloalue joka säilyi vuoden 1827 Turun palosta ja yleisölle se avattiin jo vuonna 1940. Puutalot ovat sisustettu muistuttamaan esiteollisen ajan käsityöläisten koteja sekä verstaita, joissa kesäisin toimivat ajanhenkeen pukeutuneet työläiset esitellen kädentaitoja vierailijoille. Käsityöläismuseo onkin kuin pieni kylä 1800- luvulla, kauppoineen ja postikonttoreineen.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset