Ne oikeat opastetut kierrokset

Ne oikeat opastetut kierrokset

Opastettu kierros on yhtä tylsä sanapari kuin historiallinen museo. On uskomatonta tuuria päästä osallistumaan edes johonkin opastettuun kierrokseen huumorintajuisen ammattilaisen kanssa, joka osaa sekä aiheensa käsittelyn että tietää, miten ryhmä pidetään koossa ja miten ihmisten kanssa kommunikoidaan. Kokemuksesta: jokainen huippuhyvä opas aina sopeutuu joka ryhmään alusta asti niin, että löytää porukan kanssa yhteiskielen ja rakentaa jatkokommunikointia sen avulla. Sellaisen oppaan kierroksilta harvoin paetaan kesken kaiken, ja nyt Helsinkiin on kasvanut hyvin erikoinen opastiimi.

Kirjoittamatonta Historiaa

Sellaista historiaa, jota ei opeteta kouluissa eikä se kuulu yliopistojen tarjoamaan yleissivistystä tarjoavaan ohjelmaan. Tällaisia tarinoita etsitään kirjastoista, suodatetaan kaupunkilaisten juoruista, kerrotaan eteenpäin; niitä luetaan vanhan ajan päiväkirjoista eikä lukion oppikirjoista, ja niiden detaljiikkaa tutkitaan jo vakavissa tieteellisissä töissä. Harvat ihmiset niitä laativat, ja vielä harvemmat niitä lukevat. Kyse on hyvin kapeista historian sektoreista kuten kriminaalihistoriasta, lääketieteellisen kehityksen menneisyydestä, vanhan ajan vankiloiden kauhuista ja jopa niiden kokemusten siirrosta nykypäivään. Joko kiinnostaa? Mistä saa vastauksia askarruttaviin kysymyksiin? Lähdetäänkö kirjastoon itkemään vai vaihdetaanko ammattia ja ruvetaan tutkimaan?

Tutkitaan – Suunnitellaan – Jaetaan

Kuten edellä jo mainitsin, Helsinkiin on muodostunut erikoinen opastiimi, jonka nimi on Green Cap Tours ja jonka perustaja on matkustanut ympäri maailmaa jo ”jonkin verran” ja sanoo tietävänsä, mitä porukat haluavat: matkustajasta kaupunkilaiseen. Hänen tiimissä on tällä hetkellä ainakin 15 eri suuntia kehittäviä oppaita, oikeita historian ja kulttuurin entusiasteja, jotka ovat suunnitelleet ohjelmansa niin erinomaisesti, että loppuunmyyty opastettu kierros ei ole enää mikään yllätys. Mistä he kertovat? Ensimmäinen katseeseeni mahtumaan sattunut kierros on kaksi tuntia kestävä kävelylenkki, johon pääsee enintään 20 henkilöä, mutta sekin tuntui liialliselta. Kaksi tuntia kävellään pitkin Helsinkiä suuntaan ja toiseen ja kaikki tämä vielä oppaan kanssa… tunne oli ”hyi”, mutta päätös lähteä mukaan syntyi nopeasti ja mehän lähdimme. Arvaatteko mitä? Se oli elämäni paras opastettu kierros (Pietarin kierros olisi kyllä voittanut, mutta oli väärät kengät jalassa – oma moka). Aihe, josta ei ole tapana puhua eikä kirjoittaa Helsingin Sanomissa: murhat. Kierros alkaa Bulevardilta ja jatkuu Helsingin synkimpiin paikkoihin; osa niistä on kuitenkin sellaisia, joista ei koskaan ajattelisi että siellä on tapahtunut jotain todella karmeaa. Ilman sen vakavampia spoilereita, sanon vain että kierroksessa on murhia viime vuosisadan ajoilta ja muutama salaisuus siinä kyllä aukeaa. Joistakin tapauksista en tiennyt ollenkaan, mutta vanhemman sukupolven edustajat hengittivät ulos helpottuneesti ja tuntuivat olevan tyytyväisiä niihin vastauksiin, joita saivat heitä vaivaaviin kysymyksiin… siis oikeasti: karmeaa, mutta huippukiinnostavaa. Hinta kohdallaan: peruslippu 15 euroa, alennusryhmät 10. Varattava hyvissä ajoin. Vuoden 2018 Halloween-juhlan kunniaksi on kehitetty myös erillinen murhaohjelma: murharisteily. Toivottavasti ensi vuonnakin.

Tutkitaan – Suunnitellaan – Jaetaan

Toinen kierros on kaksi kertaa murhaekskursiota lyhyempi ja sen aikana tutustutaan Lapinlahden sairaalaan, tai toisin sanoen Suomen kuuluisimpaan psykiatriseen hoitolaitokseen. Asiasta jo aikaisemmin kiinnostuneena minun on pakko tunnistaa, että odotin enemmän, mutta ne ovat vain minun odotuksiani, joten jos et ole itse opiskellut psykiatriaa tai ollut hoidossa vastaavassa laitoksessa, kannattaa poiketa ihan yleissivistyksen vuoksikin. Ja kaikkien käyntien helmeksi nousi lopuksi Kieltolakikävely, sillä 1920-luvun historia on alkoholin kannalta mielenkiintoista sekä Suomessa että monessa muussa maassa: miten salakuljetus oli järjestetty? Mitä kapakoita on ollut olemassa ja miksi niitä ei laitettu heti kiinni? Miten poliisi oli toiminut ja mitä murheita valtiolla on ollut kieltolain toteuttamisen kanssa? Kieltokävely on mainio tapa tutustua tähänkin historian alueeseen, sillä hyvin suunniteltuun kierrokseen on mahtunut sekä pääpiirteinen kertomus todellisuudesta että vaikeasti löydettävissä olevaa detaljiikkaa. Kun pojat ja tytöt saavat kehitettyä vielä jotain, lähden mukaan.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset