Pääkaupunki uusin silmin osa 2

Pääkaupunki uusin silmin osa 2

Kun aamupäivän kahvit on juotu ja kävelylenkit kävelty, on luonnollisesti lounaan aika – ja syksyllä kävellessä se syntyy nopeastikin, kun ulkolämpötilat menevät jo viidentoista asteen lukeman alapuolelle. Paikkoja, joissa on hyvät lounastarjoilut, on paljon enemmän kuin aamukahvipaikkoja, joten suuntaamme takaisin keskustaan, mutta ei ihan sen ytimeen vaan jäämme hieman lähemmäs Senaatintoria. Toki kauppakeskuksistakin saa lounasta, mutta sitähän saa myös kotikaupungissa tai arkipäivänä samanlaisena, joten miksi sellaiseen pitäisi tyytyä?

Joka Makuun

Kun on aikaa, ei tarvitse yrittää saada haluttu tai tarvittava energiamäärä ruoasta puolessa tunnissa tai sitäkin lyhyemmässä lounastaukoajassa, vaan voi nauttia ruoasta kunnolla – joka palasta ja mausteesta. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei ole välttämätöntä kiirehtiä ostamaan seisovan pöydän lounasta, vaan voi löytää itselleen sopivalta tuntuvan a la carte -ravintolan, valita sen ruokalistasta rauhassa mitä mieli tekee ja jäädä odottamaan, kunnes kokki hoitaa teoksensa valmiiksi ja tarjoilija tuo sen hyvin tuoksuvana pöytään. Näitä paikkoja on Kaivokadun suunnassa, Esplanadin läheisyydessä ja niin myös Kalliossa, joka jää yleensä kaupungin vierailijoilta väliin – ja turhaan, sillä se on oikea historiallinen useamman korttelin alue ja sen ravintoloiden hintatasokin on reippaasti keskustan tasoa matalampi. Yksi tällaisista pienemmälle piirille tutuista ravintoloista sijaitsee Hämeentiellä Sörnäisten metroaseman välittömässä läheisyydessä ja sieltä saa sekä lounasta että ruokalistalta valittavia herkkuja. Paikka on yllättävän hiljainen ja kotoisa, ja sinne voi myös hyvin piiloutua kaupungin kolmekaistaisten katujen liikennemelulta: vaikka Onda-nimisen ruokapaikan osoite onkin Hämeentie 13, käynti on kuitenkin Kaikukadulta.

Naisten Aikaa

Lounaan jälkeen tulee yleensä laiska olo, jolloin hitaampi kävelytahti kauppakeskuksia kiertäen tuntuu hyvin sopivalta. Iltapäivän alku onkin erinomainen aikaväli käydä katsomassa vaikka uutta laukkua, kenkiä tai huivia, sillä silloin kauppakeskukset eivät ole vielä täyttyneet töistä kulkevalla porukalla, joka näin ohi mennen hankkii sieltä välttämättömiä tai sellaisiksi kuviteltuja ostoksia. Suosittuja ostoskeskusväyliä ovat Aleksanterinkatu, Esplanadi ja Mannerheimintie, mutta siellä voi käydä aina illemmallakin, kun pienemmät putiikit, merkkiliikkeet ja design-tuotteita myyvät lafkat laittavat ovensa kiinni paljon aikaisemmin ja mahdollisuutta vilkaista niiden tarjouksia kannattaa käyttää hyödyksi: suunta on taas merelle päin eli etelään, mistä löytyy jopa erillisen nimen ansainnut putiikkien keskittymä Design District. Siellä pääsee sekä jättämään kaikki rahansa että tekemään uskomattomia outlet-löytöjä sekä kotiin että päälle laitettavaksi, ja kun olo tulee hieman pirteämmäksi, voi jo kääntyä tekemään muita kaupungin kulttuurilöytöjä.

Se On Erilainen Mereltä Katsottuna

Kuten kaikki muutkin kaupungit, Helsinki on mereltä päin erilainen ja sitä voi katsoa useammalta eri veneeltä, kunhan jaksaa valita niistä Kauppatorin vieressä. Pienellä lautalla pääsee myös Suomenlinnaan, jota pitkin kävellessä löytää itselleen tekemistä vaikka seuraavaksi päiväksi: hienot merimaisemat ovat loputtomia, museotilat erittäin mielenkiintoisia (vaikka historiallisia museoita ne ovatkin), polut kotoisia ja nurmikoitakin löytyy sen verran, että väsymyksen tullessa voi aina viettää siellä pikkutauon puistopenkillä tai suoraan vihreän heinän halaamana maassa. Kaunista merialuetta on Herttoniemikin, johon on rakennettu kaupungin ehkä hienoimpia rivi- ja omakotitaloja ja niiden läheisyyteen venelaitureita. Tuskin joku näiden alueiden asukkaista tulee veneellä töihin Helsingin keskustaan, mutta onhan se kätevää, kun kotisohvalta itämeriaaltoihin ei ole kuin vartin kestävä matka? Veneretkimahdollisuudet kannattaa tarkistaa etukäteen, mutta niihin voi päästä myös ex tempore -mieli päällä, kunhan paikkoja riittää. Ennen yleisen työpäivän päättymistä niitä pitäisi olla, varsinkin syksymmällä, kun ympäristö on jo hieman kellertävää ja punertavaa, ilma hiljaista ja meri enemmän harmaan kuin sinisen väristä. Veneretken hintataso ei muuten riipu kielitaidosta kuten muissa turistipaikoissa, joten jos oma äidinkieli on esimerkiksi englanti – ei haittaa, retki maksaa saman verran kuin perussuomalaisellekin.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset