Pääkaupunki uusin silmin osa 1

Pääkaupunki uusin silmin osa 1

Mitä, kun halutaan turhat ajatukset pois päästä ja jotain virkistystä? Kaupunkiloma on suosittu vaihtoehto, mutta sitä varten ei välttämättä tarvitse edes lentää jonnekin syvemmälle Eurooppaan: kaikki tarpeellinen löytyy kotimaasta.Jopa helsinkiläisenä voi viettää lomapäivän niin, että oma kaupunki avautuu täysin toisenlaisena ja tuo hienoja muistoja muutamaksi kuukaudeksi. Yksi vuorokausi riittää hyvin, kaksi parhaiten.

Se Alkaa Kahvista

…eikä sitä tarvitse juoda kotona tai junassa. Vaikka Helsingissä ei ole kuin kaksi koko maailmalla suosittua Starbucks-kahvilaa, kahvikulttuuri näkyy joka kadulla. Italiaan verrattuna, täällä saa juoda kahvinsa jo aamukuudelta, kun Etelä-Euroopassa on iso ongelma löytää avoin kahvipaikka niin varhaiseen kellonaikaan. Vallilan piilonurkassa, Teurastamon tiloissa sijaitseva Päiväkahvibaari palveleekin arkisin aamukuudelta iltakuuteen, ja lauantainakin siellä voi kahvitella pitkien viikonloppu-unien jälkien aina neljään asti. Kiertämällä kaupungin pikkukatuja löytää itselleen aina sopivan paikan, kunhan jaksaa olla kärsivällinen eikä avata ensimmäisen tielle osuneen hotelliaulan ovia.

Arkkitehtuuria, Kulttuuria, Musiikkia

Kun tulee Helsinkiin käymään, tekemistä löytyy. Kun asuu Helsingissä… Kuinka usein katsomme kaupunkiamme vierailijan silmin? On aina kiire metroon, bussipysäkille, töihin, kauppaan, autokatsastukseen, kuntosalille, ja koko ajan on hermo päällä: ehtiikö vai eikö ehdi? Pienikin ruuhka liikennevaloissa saattaa tehdä meidät tavanomaista vähemmän ystävällisiksi, ja tällaisella mielellä ei ole mitään kiinnostusta ympäröiviin maisemiin. Kun viettää lomapäivän omassa kaupungissa, kannattaakin jättää auto kotiin ja kulkea päivälipulla hyödyntäen kaikkia pääkaupungin julkisen liikenteen mahdollisuuksia. Bussissa on aikaa katsoa ikkunasta ulos, ja käveltävät etäisyydet sujuvat mainiosti, kun ei ole kiire mihinkään. Helsinki uudistuu koko ajan. Viime vuosien rakennusbuumi muistuttaa itsestään sillä, että melkein mistä tahansa Helsingin pisteestä näkyy ainakin yksi rakennustyömaan torninosturi. Arkkitehtuurin ihailua ei tarvitse mennä hakemaan kauemmas vanhempiin kaupunkeihin, vaan riittää kun muistaa, että kauneus on katsojan silmissä: 2000-luvun arkkitehtiajattelu ansaitsee huomiota, ja katsomista löytyy sekä keskustasta että kiireestä, melusta, ruuhkista ja pakokaasuista kauempaa. Sanomatalo, Kiasma, Musiikkitalo… ja kaikki näkyvät samalta torilta. Kiasma on lisäksi hyvä paikka käydä, kun ei ole kiinnostusta historiallisista museoista, koska se on nykytaiteen museo ja siellä järjestettävät näyttelyt tuovat aina jotain uutta omiin ajattelu-, työ- ja taiteilutapoihin.

Vihreää Keskellä Modernia

Kävelylenkki on arkipäivänäkin hieno tapa rentouttaa pää ja siirtää ajatukset jonnekin muualle, ongelmista kauemmas. Kun kiertää kaupunkia kävellen, pienempiä ja isompia puistoja löytää mukavan usein: Esplanadilta voi kävellä Annankadulle, mistä jatkaa matkaa vielä vaikka Sibeliuksen muistomerkille asti ja sitä kautta merelle kävelemään hiljaista, leveää ja pitkää rantatietä, pysähtyen välillä katsomaan lokkeja, aaltoja ja niiden tekemää vaahtoa. Välillä rantatiellä tapaa taiteilijoitakin, jotka mielellään ja inhimilliseen hintaan piirtävät oikean kasvokuvasi tai hauskan karikatyyrin: se nimittäin toimii jatkossa keittiön seinällä erinomaisena mielen parantajana, sillä hyvä taiteilija löytää aina kasvoistasi sellaista, mikä on hyvällä tavalla hauskaa ja naurettavaa – ja korostaa sen piirroksessaan. On ihanaa, että keskellä isoa nykyaikaista kaupunkia löytyy hiljaisia ja vihreitä paikkoja, joita ylläpidetään ja joista huolehditaan megapoliksen asukkaiden hyväksi.

Kävelylenkki kannattaa joka tapauksessa ja joka suunnassa Helsinkiä, mutta välillä vaan kannattaa vielä muistaa: kaikki eivät ole samana päivänä lomalla, ja liikkuessa ahtailla jalkateillä onkin kohteliasta varmistaa, ettei oma hitaampi kävelytapa häiritse muiden kaupunkilaisten arkielämää eikä saa heitä liian kateellisiksi lomapäivästä, jonka samanlainen helsinkiläinen perusasukas päätti viettää rakkaassa kotikaupungissaan.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset