Raikasta ilmaa isossa kaupungissa

Raikasta ilmaa isossa kaupungissa

Olipa kyse Helsingin turistivieraasta tai kaupungin kanta-asukkaasta, raikasta ilmaa kaivataan aina: joko silloin, kun työkiireet ja autojen päästöt alkavat jo häiritä hengittämistä tai turistin tapauksessa kulttuuripäivän jälkeen, johon on mahtunut reilusti reipastahtista kävelyä, liikennemerkkien lukemista ja navigaattorin käyttöä. Metsän rauhan perässä ei ole pakko lähteä autolla tai junalla kaupungin ulkopuolelle, sillä Helsingin kaupunki ylläpitää vihreitä keitaita keskellä kaupunkia ja ne palvelevat pääkaupungin asukkaita ja vierailijoita jos ei erinomaisesti, niin ainakin hyvin. Kaksi Helsingissä sijaitsevaa puistoa ovat jääneet sydämeeni lämpiminä opiskeluajan muistoina ja käyn niissä mielelläni vieläkin, kun opiskelukaupungissani vierailen.

Hidastahtinen Kävelylenkki: Lepoa Aivoille

Sana ”lenkki” viittaa monen mielessä urheiluun ja tiheään sydänlyöntiin. Kävelylenkin ei kuitenkaan tarvitse aina olla sitä kunnon urheilua, jota siitä kuvitellaan, vaan hitain askelein toteutettuna se voi tehdä erinomaista tulosta väsyneille aivoille. Itse suosin Helsingissä Maunulan puistoa, tai kartan mukaan Månsasparkia, joka sijaitsee muutaman minuutin kävelylenkin päässä Huopalahden juna-asemalta. Ensimmäisen kerran päädyimme sinne kaverin kanssa, kun olimme lähdössä äitinsä vieraista, mutta sen jälkeen kävimme siellä suhteellisen säännöllisesti keskustasta tai Espoosta asti – niin kivaksi paikka oli osoittautunut. Sieltä ei löydy mitään sen ihmeempiä nähtävyyksiä, mutta pururataa on niin mukava kävellä syksyn pimeinä iltoina tai seurata talvipäivänä hiihtäjiä ladulla, että unohtaa koko kaupungin, sijainnin, kiireen ja ongelmat. Puistossa on olemassa myös ulkoilumaja ravintoloineen, lenkkisaunoineen ja tilanvuokrauksineen, joten jos on tarvetta isommalle tilalle perhe- tai kaverijuhlien viettoon, Maunulan puisto on hyvä ratkaisu löytää sekä yksityisyys että kaupungin läheisyys samasta paikasta.

Viikki On Niin Viikkiä

Kun lähtee Helsingin keskustasta ajamaan seiskatietä, heti nopeusrajoituksen noustua kahdeksaankymmeneen km/h näkee oikealla puolella tietä pienen lammen, jonka kautta Vantaanjoen vedet virtaavat Itämereen. Kyseessä on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä lampi: Viikinranta on kokonainen virkistysalue, jossa on sekä luonnon muovaamia muotoja että ihmisen pystyttämiä rakenteita. Alueelle pääsee omalla autolla, moottori- tai polkupyörällä hyvin eikä pysäköinnin kanssa ole ongelmia, kun taas julkisilla meno onnistuu helpoiten bussilla: lähimpiä juna-asemia ovat Käpylä ja Oulunkylä, ja Siilitien tai Herttoniemen metroasemilta pääsee alueelle toiselta puolelta, mutta kummassakin tapauksessa kävelymatka perille venyy melkein tunnin pituiseksi.

Kun aloittaa kävelylenkin Viikistä etelään, tulee ihmeellinen tunne: kuljetaan maan pääkaupungin suuntaan, mutta ympäristö muuttuu vain hiljaisemmaksi ja vihreämmäksi. Silloin mennään oikeaa polkua: puiston alueet loppuvat lampeen, jonka kautta ei ole siltaa kaupunkiin, joten sen alueen luonnon muodot pysyvät vieläkin ennallaan – kaupungin avulla, tietysti. Iso puistoalue tarjoaa sekä lenkkeily- että jopa ongintamahdollisuuksia, ja sen penkeillä voi vaikka hengähtää lenkin kesken tai muuten viettää siellä aikaa ihmetellen kaukaa kuuluvaa valtatien liikennemelua. Kun kiertää aluetta tarkkailevasti, löytää itselleen sopivia polkuja ja pysähdyspaikkoja: alueelta löytyy useampi lintutorni, hienosti suunniteltu ja rakennettu Matinkaaren silta, jota pitkin pääsee länteen Verkatehtaan puistoon ja jota ei saa kulkea moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla, ja kävelylenkin helmeksi voi korostaa Vanhankaupunginkoskea, joka jää piiloon valtatieltä katsottuna ja tarjoaa uskomattoman hienoja katselumaisemia puistosta päin löydettynä.

Yksi mielenkiintoisimmista kävelylenkeistä tapahtui meillä silloin, kun kuljimme Vantaanjoen itärantaa koskelta kaakkoon päin käyttäen kaikenlaisia siirtymismuotoja juoksusta kiipeilyyn, ja lopuksi päädyimme paikkaan, jonka tuntee Google Maps ja joka oli jostain syystä meille vielä tuntematon: Pornaistenniemen piilokoju, missä pääsee sekä nauttimaan lintutarkkailusta että kulkemaan kapeita pitkospuita – ja tämä kaikki siis keskellä isoa kaupunkia. Kun mieli tekee jotain hienompaa ja samalla rauhallista, Viikki on aivan loistava kohde tyydyttää nämä tarpeet, joten tervetuloa näillekin poluille.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset