Uusia tuttuja saarelta

Uusia tuttuja saarelta

Mikä voi olla tehokasta vapaapäivää parempaa? Tehokkaalla tarkoitan sellaista, jonka jälkeen on illalla väsyneet jalat, aivot täynnä uutta tietoa, keuhkot raikasta ilmaa ja hymy paistaa suussa. Sekä lasten että jo aikuisten kavereiden kanssa – tai vaikka Helsingissä vierailevien vanhempien seurassa – tällainen vapaapäivä onnistuu Korkeasaarella sataprosenttisella tyytyväisyystakuulla.

Enemmän Kuin Eläintarha

Vaikka Korkeasaaren nimi tuo aina mieleen vain eläintarhan, alue on mielenkiintoinen muutenkin. Jo ennen eläintarhan perustamista paikalle, saari oli helsinkiläisten suosittu vapaa-ajan viettoalue: 1800-lukuun asti siellä kalastettiin, käveltiin hienoja herrasväen hidastahtisia lenkkejä, paimennettiin karjaa ja tultiin käymään ihan muuten vaan. 1860-luvulla saarelle ehdittiin jo järjestää säännöllinen höyrylaivaliikenne Helsingin mannerosalta ja alueelle rakennettiin kaikkea ”kansan virkistystä edistävää” kuten tanssilava, ravintola, keilarata ja muita lepoa helpottavia rakennelmia. Sitä ennen, 1800-luvun alussa, Korkeasaari ehti toimia jopa kaupungin puutavaran varastopaikkana. 1880-luvulla saarelle oli jo suunniteltu oma tieverkosto ja viheristutukset, minkä jälkeen alue lähti kehittymään entistä nopeammin ja sinne ilmestyi muun muassa laivamatkustajien odotushuone ja pesutupa. Viime vuosien mielenkiintoisimpiin arkeologien löytöihin kuuluu vuonna 2013 Korkeasaarelta löytynyt pronssikauden ajoilta oleva eli noin 3500 vuotta vanha kuppikivi, jolle nyt etsitään sopivaa paikkaa uudelta Korkeasaaren eläintarhan teema-alueelta.

Tuoreita Faktoja, Oivalluksia Ja Eläviä Nähtävyyksiä

Korkeasaarelle perustettiin eläintarha jo vuonna 1889, ja se on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista. Kun alkuperäinen eläintarhan perustanut yritys romahti finanssivaikeuksiin vuonna 1920, eläintarha siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen ja on tänäkin päivänä kaupungin omistama virkistyspaikka. Eläintarhan käytössä on noin 20 hehtaaria maata, ja nykyaikaan saarelle päästään 1800-lukua paljon helpommin: metrolla, bussilla, pikkusiltoja pitkin kävellen ja kesällä jopa pikkulautalla. Vuoden 2018 syksyllä pääsylippu Korkeasaaren eläintarhaan tulee maksamaan aikuiselle 12 euroa ja lapselle 6 euroa, kesällä hinnat ovat tosin hieman korkeammat. Syksyn hinnasto astuu voimaan vuosittain syyskuun alusta, joten jos elokuun lopussa tekee vielä mieli käydä Korkeasaaren eläintarhassa, kannattaa ehkä harkita visiitin siirtoa viikolla tai parilla, jolloin kelit ovat vielä lämpimiä ja vierailijamäärä kesäistä pienempi.

Helsingin yhtenä merkittävimmistä nähtävyyksistä, Korkeasaaren eläintarha pitää melkein kahtasataa eri eläinlajia, ja nisäkkäiden sekä lintujen lisäksi sieltä löytyy jonkin verran matelijoita, kalalajeja ja selkärangattomia. Kun Korkeasaaren eläintarhassa käy lapsen kanssa, käynnin aikana voi tulla jo selväksi, onko seuraavaksi viikonloppuohjelmassa vedenalaisesta elämästä tarkemmin kertova SeaLife-akvaario vai matelijoita täynnä Tropicario eli trooppinen eläintarha. Korkeasaarella pääsee tutustumaan muun muassa uhanalaisiin lajeihin kuten amurintiikeriin, joista ensimmäinen yksilö saapui eläintarhaan 1960-luvulla ja joiden lisääntyminen saatiin onnistumaan vuosina 1998 ja 2016. Helsingin eläintarha onkin useamman sekä eurooppalaisen että kansainvälisen luonnonsuojeluyhteisön jäsen, ja sen toiminnassa voi aina havaita ympäristöystävällisen suunnan eläinmaailman monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Tapahtumia Ja Tekemistä

Korkeasaaren eläintarha järjestää erilaisia erikoistapahtumia: joka helmikuu siellä voi ihailla sekä jäänveistokilpailua varten toteutettuja töitä että itse työn prosessia, ja kilpailuun osallistuu porukkaa koko maailman eri nurkista. Suosituiksi ovat myös osoittautuneet Korkeasaaren järjestämät Halloween-ohjelmat, eläintarhan kissoista kertova valokuvanäyttely, koululomaohjelmat ja eläinten ruokinnat, joiden aikataulut voi tarkistaa paikan kotisivuilta ja tulla katsomaan vaikka leijonan lounasta, jos sellainen kiinnostaa. Perheen pienemmille löytyy tekemistä useasta pisteestä askartelun, piirtämisen ja leikkipuistomeiningin parissa, ja aikuisemmille vierailijoille on olemassa useampi grillipaikka, jos nälkä sattuu tulemaan odottamattomasti ja laukusta löytyy yllättäen muutama grillattava makkara. On pakko sanoa, että Korkeasaaren eläintarhan johto ja henkilökunta ovat tehneet kaiken sitä varten, että alueella viihtyisi perheen jokainen jäsen – ja onnistui siinä mainiosti, joten jos on vieläkin epäilyjä ”mennäkö vai eikö mennä”: mennään heti.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset