Vesitekemistä merikaupungissa

Vesitekemistä merikaupungissa

Helsingissä on kiva puoli se, että se on rakennettu merelle ja vettä löytyy kaupungin joka puolelta. Kaupungit kehätkään eivät ole mitään kehiä vaan puoliympyröitä, ja kaupungin länsiosasta pääsee itään vain joko keskustan kautta tai kehää pitkin myötäpäivään, mutta ei vastapäätään. Vaikka Helsingissä tuntee meren tuoksun aina hyvin, varsinkin talvipakkasilla, uimarantoja ja muita vesiaktiviteetteja ei Itämerestä löydy niin paljon kuin haluttaisiin: rannat ovat varattuja virkistysalueille tai laitureille, ja meren puhtauskin herättää välillä kysymyksiä, jos seuraa uutisia silloin tällöin.

Menossa Uimaan: Urheilu Vai Huvi Mielessä?

Monelle uinti on vain urheilua, joka pitää lihakset ja nivelet hyvässä kunnossa, parantaa hengitystapoja ja muutenkin edistää hyvinvointia. Joillekin ihmisille se on harrastus, jonka he ovat valinneet useamman urheilulajin joukosta vähiten rasittavaksi: se venyttää mukavasti selkärankaa, saa sen joustavammaksi, rauhoittaa ajatukset ja toimii erinomaisena kuntosalilla käynnin korvikkeena, jos jälkimmäiseksi mainittu tuntuu liian vieraalta. Tällaisiin tarkoituksiin urheilutaloihin sijoitetut uimaradat ovat hyvin sopivia, niitä löytyy yleensä hyvin läheltä työpaikkaa tai kotia ja niiden hintataso on enemmän kuin ystävällinen. Uinti on kuitenkin myös tärkeä osa kaikenlaisia vesiseikkailuja ja hauskanpitotapoja, ja sitä voi harrastaa enemmänkin huvina kuin urheiluna: lasten kanssa tai puolisot kahdestaan, kavereiden kanssa tai yksin, ja jopa työporukalla vesipuistossa käynti on hyvä keino tutustua kollegoihin paremmin.

Suosittu Jo 1900-luvulta

Helsingissä toimii tänäkin päivänä Suomen ensimmäinen ja vanhin julkinen uimahalli. Se sijaitsee Yrjönkadulla 21B, missä vieläkin komeilee julkisivussa pystysuoraan kirjoitettuna kyltti ”SIMHALL”. Yrjönkadun uimahalli avattiin kävijöille – siis uimareille – jo vuonna 1928, ja se on pitkään ollut Suomen ainoa julkiseen käyttöön tarkoitettu uimahalli. Tänä päivänä hallissa pääsee uimaan sekä pikkupöksyillä että ilman: uima-asujen käyttö uimahallissa sallittiin vasta vuonna 2001, tosin vuorot ovat vieläkin naisille ja miehille erikseen. Urheilu-uinnin lisäksi samasta paikasta löytyy kylpylätunnelmaakin, jonka perässä riittää vain siirtyä rakennuksen toiseen kerrokseen: siellä on mahdollisuus rentoutua loosissa, käyttää kahvilan pöytiintarjoilupalvelua – myös alkoholia on saatavilla – ja käydä saunassa. Saunoissakin on vaihtoehtoina sekä sähkö- että perinteellinen höyrysauna, joten tekemistä on rakennuksessa vaikka koko lauantaipäiväksi. Uimahallin klassismia edustavan rakennuksen peruskorjaus aloitettiin vuonna 1997 ja avatiin hienosti entisöitynä syksyllä 1999.

Turistien Ja Paikallisten Rakastama

Kun puhutaan Helsingistä, sekä muualla Suomessa että ulkomailla asuvien ihmisten mielessä on koko pääkaupunki seutu – siis Espoo, Vantaa ja Kauniainen mukaan lukien. Näin sanotaankin, että lähdetään Helsinkiin ja käydään siellä Serena-kylpylässä: Pohjoismaiden suurimmassa vesipuistoissa, joka on toiminut jo vuosia ja joka tarjoaa erinomaiset hauskanpitomahdollisuudet veden, liikunnan ja saunojen parissa. Serenasta ei löydy uimaratoja, mutta löytyy kaikkea muuta tekemistä: isompia ja pienempiä liukumäkiä joka ikään, syvempiä ja matalampia altaita eri uimataitoisille, vesiputouksia, jokivirta, kiipeilyseinä, kesäinen ulkoalue, lämmin allas ja jopa seikkailuja täynnä aktiviteetti nimeltään ”musta aukko”, joka on iso liukumäkiputki ja jonka kautta meneminen on oma ainutlaatuinen kokemuksensa. Serena on koko perheen paikka, ja nälän tullen voi ruokailla jopa uikkarit päällä ja lähteä sen jälkeen vaikka yhteen monesta saunasta, joita siellä on perinteisestä kiuassaunasta turkkilaiseen sekasaunaan, missä pääsee hengittämään eukalyptus-höyryä näkemättä mitään puolta metriä pidemmälle.

Turistien Ja Paikallisten Rakastama

Alusta asti pelkkänä vesipuistona toiminut Serena on tänä päivänä kokonainen virkistysalue, ja sieltä pystyy vesiaktiviteettien lisäksi vuokraamaan mökin lomaviikonlopuksi tai -viikoksi, laskettelemaan hissillisellä rinteellä ja ostaa vaikka kausilippu koko keskukseen, jolloin se tulee halvemmaksi – varsinkin netin kautta tilattuna. Naurettava ajomatka Helsingistä – ja ollaan paikassa, joka on hienon luonnon ympäröimä ja jonka tunnelma saa jokaisen jälleen uskomaan joulupukkiin.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset