Vietetäänkö Suomessa Halloweenia?

Vietetäänkö Suomessa Halloweenia?

Halloweenin juhlimisesta tulee lähinnä mieleen amerikkalaisissa elokuvissa nähtävä traditio,  jossa pyhäinpäivää vietetään lähinnä lasten vuoksi. Olemme kaikki nähneet kuinka lapset pukeutuvat karmiviksi hirviöiksi halloweenina ja suuntaavat naapurustoon patojensa kanssa vaatien karkkia sen sijaan, että tekisivät naapureilleen kepposia. Halloween aika on myös suosittu vuodenaika kauhuelokuvien ystäville, sillä tämä on aika, jolloin kaikki uudet kauhuelokuvat tulevat ensi-iltaan, luonnollisesti. Vaikka amerikkalaisilla on vankka Halloween perinne, joka sitoutuu läheisesti sadonkorjuuaikaan ja sen juhlintaan, olen pohtinut onko Suomessa minkäänlaisia perinteit pyhäinpäivän juhlintaan.

Onko Suomessa Halloween perinteitä?

Kysyessäni suomalaisilta ystäviltäni, miten he viettävät Halloweenia ja onko heillä minkäänlaisia perinteitä tämän juhla-ajan viettämiseen, suurin osa vastasi että ei oikeastaan. Halloween on Suomessa lähinnä vain yksi hyvä syy lisää mennä bilettämään ystävien kanssa, kenties jopa pukeutua kissapukuun tai muuhun naamiaisasuun. Suomessa ei ole sellaista perinnettä, jossa lapset menevät ovelta ovelle pyytämään karkkia, sillä Suomessa tämä tehdään pääsiäisenä, jolloin lapset pukeutuvan noidiksi ja vievät naapureilleen koristeltuja vitsoja vaihtokaupaksi namusista ja toivovat naapureilleen hyvää terveyttä. Joten tämä toiminto on jo niin sanotusti varattu pääsiäiselle. Mitä sitten Halloweenina tehdään Suomessa? Suomessa Halloween itsessään ei ole se, mitä juhlitaan, vaan perinne on enemmänkin pyhäinpäivän tai pyhäinmiestenpäivä juhliminen, joka on läheisesti kytköksissä katolisen kirkon viettämän kaikkien poisnukkuneiden uskovien muistopäivän kanssa, vaikka pyhäinpäivä tarkoittaa oikeastaan kaikkien pyhien juhlaa. Eli pyhäinpäivän ja Halloweenin aikaan, suomalaisia näkee todennäköisemmin kirkoissa, kappeleissa ja hautausmailla sytyttämässä kynttilöitä poismenneiden rakkaiden muistoksi kuin pukeutuneena haamuksi ja kierrellen kaduilla pelotellen ihmisiä tai vaatien herkkuja. Siksi loka-marraskuun vaihde onkin mahtava aika käydä hautausmaalla pimeällä,  sillä tuhansien kynttilöiden kimaltelu pimeässä on upea näky. Suomessa pyhäinpäivä muistuttaa enemmän Mexicon dia de muertosia, ilman heidän värikkäitä luuranko ja kukkakoristeluja.

Halloween aktiviteetit kasvavat Suomessa

Amerikan Halloween perinteet ovat kuitenkin päässet vaikuttamaan suomalaiseen Halloween juhlintaan, ja monet ovat alkaneet järjestämään Halloween -teemaisia kotibileitä, joihin vieraat pukeutuvat teemaan sopivasti ja jossa tarjoillaan myrkyltä näyttäviä juomia ja katkaistuilta ruumiinosilta näyttäviä ruokia, kuten verisiä nakkisormia ja aivokakkua, mutta myös kurpitsaherkkuja kuten mausteista kurpitsakakkua. Eikä koristeita saa unohtaa! Kurpitsan kaiverrus on monille hauska aktiviteetti Halloweenin aikaan ja netistä sekä kivijalkajuhlaliikkeistä saa mahtavia kauhistuttavia luurankoja, pääkalloja, silmämunapurkkeja ja aaveita juhlien koristelemiseksi. Myös yritykset ovat innostuneet Halloweenin juhlimisesta, kenties jos perinteiset jouluiset pikkujoulut ovat alkaneet tympimään, he sekoittavat pakkaa ja järjestävät Halloween -teemaiset pikkujoulujuhlat sen sijaan. Työskennellessäni elämystuotantoyhtiöllä, joka järjesti tapahtumia yrityksille, saimme paljon toiveita eri teemajoulujuhlista, ja Halloween oli yksi suosituimmista. Järjestimme näihin juhliin monenmoista aktiviteettia, kuten murhamysteereitä tai Nightmare Before Christmas teemaista kauhukisailua.

Halloween tekemistä Helsingissä

Monet ravintolat ja baarit järjestävät nykyään Halloween juhlia pyhäinmiesten päivän aikaan, jolloin raflojen työntekijät pukeutuvat teeman mukaisesti samoin kuin asiakkaatkin halutessaan. Helsingistä löytyy myös liuta erilaisia järjestettyjä juhlia, kauhuteemaisia esityksiä ja aktiviteetteja kuten pakohuonepelejä ja kauhuteemaisia keilahalleja tai minigolf ratoja ja hyvässä tapauksessa jopa kauhutalo kokemuksia joihin voi Halloweenin aikana tutustua. Elokuvateattereissa pyörii myös niin uudet kuin vanhatkin kauhuelokuvat ja joitain kauhuelokuvien elokuvafestivaaleja järjestetään tähän teemaan sopivaan aikaan, jolloin pääsee näkemään esimerkiksi kokoelman lyhytelokuvia kauhu tai trilleri genressä. Toisinaan Halloween yhdistetään myös Octoberfestiin, ja näitä kahta ulkomaalaista juhlaa juhlitaan yhdessä lähinnä olutta siemaillen. Itse aloin juhlimaan Halloweenia noin viitisen vuotta sitten, koska syntymäpäiväni sattuu olemaan samoihin aikoihin kuin Halloween. Koska olen innokas leipoja ja juhlien järjestäjä, etenkin, jos siihen kuuluu paljon koristelua ja koska olen aina pitänyt elokuvien luomasta Halloween tunnelmasta (paitsi kauhuelokuvissa) aloitin itse oman Halloween syntymäpäiväjuhla perinteen. Joka vuosi juhlissa vaihtuu teema, ensimmäisenä vuonna teemana oli kauhu ja Halloween yleisest, mutta toisena vuonna rajasimme pukeutumiskoodin elokuvista ja Tv:stä tuttuihin hahmoihin ja sitä seuraavana vuonna teemana oli avaruus. Joka vuosi kaiverran myös ainakin yhden suuren kurpitsan ja leivon jo perinteeksi tullutta kurpitsapiirakkaa.

Kirjailijasta

Simo administrator

© 2021 Kaupunki Uutiset